Alla böcker av Elena Ferrante – en lista

Vilka böcker har Elena Ferrante skrivit och var kan jag köpa hennes böcker?

Elena Ferrante är en pseudonym som används av en italiensk författare som valt att vara anonym. Hon är främst känd för sin romansvit Neapelkvartetten. Här listar vi alla böcker Elena Ferrante skrivit och berättar var du kan köpa dem online.

Neapelkvartetten – del 1 till del 4, av Elena Ferrante

Romansviten utspelar sig under efterkrigstidens Neapel. Vi får följa väninnorna Elena och Lila från deras uppväxt i ett fattigt kvarter i Neapel på 1950- och 1960-talen och sedan vidare genom livet. Första delen skildrar barndoms- och tonåren, andra delen skildrar ungdomsåren, tredje delen skildrar åren mitt i livet, medan den fjärde delen skildrar medelåldern och åldrandet.

Neapelkvartetten, del 1: Min fantastiska väninna

Boken Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. Första delen i Neapelkvartetten.

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänkta och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan. Lila gifts bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Köp Min fantastiska väninna hos BOKUS

Neapelkvartetten, del 2: Hennes nya namn

Boken Hennes nya namn av Elena Ferrante. Andra delen i Neapelkvartetten.

Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan på bröllopsnatten katastrofalt och Lila försöker att med alla medel ta sig ur det. När hon av hälsoskäl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sällskapsdam. Vistelsen får oanade följde för dem båda och inverkar drastiskt på deras framtida liv.

Köp Hennes nya namn hos BOKUS

Neaplekvartetten, del 3: Den som stannar, den som går

Boken Den som stannar, den som går av Elena Ferrante. Tredje delen i Neapelkvartetten.

Elena stöter under ett författarframträdande på Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno och bor med honom och sin son Gennaro i en förstad till Neapel. På kvällstid lär sig Lila allt hon kan om datorer och programmering för att på så sätt skapa sig en ny och bättre tillvaro. Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera sig genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.

Köp Den som stannar, den som går hos BOKUS

Neapelkvartetten, del 4: Det förlorade barnet

Boken Det förlorade barnet av Elena Ferrante. Fjärde delen i Neapelkvartetten.

I slutet av 70-talet har Elena hunnit ge ut flera kritikerrosade böcker men är djupt olycklig i sitt äktenskap med Pietro. Hon har istället inlett ett förhållande med sin ungdomskärlek Nino och väljer att flytta tillbaka Neapel med sina båda döttrar för att komma närmare honom. Samtidigt tvekar hon att återuppta kontakten med Lila, som aldrig fjärmat sig från deras gemensamma ursprung, men numera är framgångsrik egenföretagare i databranschen och har en stark ställning i kvarteret. Lila hjälper många av deras gemensamma barndomsvänner ekonomiskt och har nästan ersatt bröderna Solara som kvarterets välgörare. Elenas och Lilas vänskap blir trots allt mer jämbördig nu när de är vuxna och de bor ett tag också grannar och hjälper varandra med skötseln av barnen. Men lugnet och stabiliteten är bedräglig och än en gång tar deras båda liv dramatiska vändningar.

Köp Det förlorade barnet hos BOKUS

Tre berättelser om kärlek – del 1 till del 3

Tre berättelser om kärlek är tre kortromaner som tillsammans utgör en löst sammanhållen romansvit.

Tre berättelser om kärlek, del 1: Dagar av ensamhet

Boken Dagar av ensamhet av Elena Ferrante. Del 1 i Tre berättelser om kärlek.

Vi får följa Olga, 38 år gammal och tvåbarnsmor, som en eftermiddag blir lämnad av sin man. Chockad och övergiven står hon kvar i ruinerna av den familj hon och maken Mario byggt upp tillsammans. Olga har i tjugoårsåldern givit upp en spirande författarkarriär för att vara hemma med barnen och detta är alltså tacken! Nu hamnar hon i en djup personlig kris men klarar inte av att släppa taget om Mario utan blir alltmer handlingsförlamad och fixerad vid honom och hans nya kvinna. När Mario dyker upp på sina sporadiska besök i hemmet bemöter hon honom föraktfullt och hånfullt och kastar glåpord efter honom. Förfallet tilltar när Olga varken kan betala el- eller telefonräkningarna och hon isolerar sig och barnen alltmer i lägenheten. Så småningom skymtar en väg ut ur mörkret då Olga inleder en relation till en granne i huset och plötsligt återfinner hon jämvikten och kan gå vidare i livet.

Köp Dagar av ensamhet hos BOKUS

Tre berättelser om kärlek, del 2: Plågsam kärlek

Boken Plågsam kärlek av Elena Ferrante. Del 2 i Tre berättelser om kärlek.

Delias mamma Amalia drunknar på hennes födelsedag För att ordna med begravningen tvingas Delia resa tillbaka till sin barndoms kvarter i Neapel. Vad var det som hände Amalia egentligen? Vem var tillsammans med henne samma natt som hon dog? Delias efterforskningar gör att hon börjar tvivla på att hon någonsin känt sin mor. Hade modern ett annat, hemligt liv? I takt med att Delia gräver djupare i sina efterforskningar börjar Delia minnas konstiga händelser ur sin barndom som kan ha med olyckan att göra. Genom ett antal mystiska telefonsamtal från en äldre herre sporras hon att gräva vidare och rekonstruera moderns sista dagar i livet. I sin jakt på sanningen försöker Delia samtidigt försonas med sitt förflutna och lösa upp alla känslomässiga knutar och lögner som hennes barndom präglats av.

Köp Plågsam kärlek hos BOKUS

Tre berättelser om kärlek, del 3: Skuggan av en dotter

Boken Skuggan av en dotter av Elena Ferrante. Tredje delen i romansviten Tre berättelser om kärlek.

Leda har för en tid sedan gått igenom en skilsmässa och lever för sitt arbete som engelsklärare, när hon inte ägnar hon sig åt sina två döttrar. När dessa är stora nog att flytta hemifrån väljer de att förena sig med sin far som är bosatt i Kanada. Leda fasar för att bo själv och tror att hon ska lida av ensamhetens gissel. Tvärtemot vad hon föreställer sig, blir ensamtillvaron en befrielse och hon känner sig helt enkelt lättad över att slippa ansvaret. Leda beslutar sig för att åka på semester vid havet, till en liten badort i södra Italien för att riktigt rå om sig själv. Men efter några dagars avkoppling i lugn och ro börjar saker hända som hotar hennes jämvikt. En skrikig och påflugen familj gör entré på stranden och de gör hotfulla utfall mot de övriga badgästerna. När ett av barnen i familjen tappar sin docka på stranden utlöses en räcka händelser som överskuggar hela semestervistelsen. Leda börjar rannsaka sig själv och de val hon gjort som maka och mor, kanske inte alltid vad man förväntar sig av en mamma.

Köp Skuggan av en dotter hos BOKUS

Elena Ferrante har även skrivit en barnbok

Stranden om natten

Barnboken Stranden om natten av Elena Ferrante

Dockan Celina blir kvarglömd på stranden. Tillsammans med en elak badvakt och hans läskiga vän den stora krattan tillbringar hon en natt i en hög med kvarglömda saker. I sällskap av en plasthäst, kapsyler, bläckpennor och en skalbagge får hon uppleva en ryslig natt. En mardröm som tar slut först i gryningen när hon räddas av en kattunge som återförenar henne med hennes flicka.

Köp Stranden om natten hos BOKUS

Ferrantes senaste boken utkom 2020-09-01

De vuxnas lögnaktiga liv

Boken De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante.

Vi får följa Giovanna, mitt i brytpunkten mellan barn och tonåring, som efter att ha råkat höra sin far säga att hon är ful tappar fotfästet. Vem håller hon på att bli med sitt förändrade utseende, i vem behöver hon spegla sig för att finna sig själv på nytt? I sin vilsenhet söker hon upp sin faster Vittoria som introducerar henne till det andra Neapel, det simpla och tygellösa, det som det anständiga Neapel där uppe på kullarna fruktar och avskyr. Giovanna försöker hitta sin plats i endera av världarna, men ingen av dem tycks kunna erbjuda henne några svar eller någon fast plats i tillvaron.

Köp De vuxnas lögnaktiga liv hos BOKUS

Ferrante har även givit ut en essäsamling

Ferrante om Ferrante: essäer, artiklar och intervjuer

Essäsamlingen Ferrante om Ferrante av Elena Ferrante.

I Ferrante om Ferrante bjuder den kända författarpseudonymen in alla sina läsare till sin författarverkstad och låter oss få glimtar in i hennes författartillvaro mellan åren 1991 och 2016. Här får vi ta del av Ferrantes brevväxling med de italienska förläggarna, Sandro och Sandra Ferri i Rom. Vidare återfinns tiotalet intervjuer med internationell press. I några essäer utvecklar också Ferrante sin syn på litteraturen och litteraturhistorien och ger sin syn på de egna romanerna och tillkomsten av dem.

Köp Ferrante om Ferrante (La Frantumaglia) hos BOKUS

Essäsamlingen L’invenzione occasionale finns ej översatt till svenska, men den finns på engelska.

Incidental Inventions

Köp Incidental Inventions hos BOKUS