T-shirt eller tee-shirt

T-shirt eller tee-shirt?

Hur stavas det?

Det stavas T-tröja eller T-skjorta på svenska. Det börjar dock bli alltmer accepterat att stava även med litet t. På engelska stavas det vanligtvis T-shirt. De engelska stavningarna tee shirt, tee-shirt och t-shirt blir dock allt vanligare. Den svenska stavningen tischa anses inte korrekt.

T-tröja är en kraglös, kortärmad tröja. T-tröjans form liknar bokstaven T.

Hälsningar Ordkollen

Dirrigent eller dirigent

Dirrigent eller dirigent?

Hur stavas det?

Det rätta svaret är att det stavas dirigent.

Det stavas inte dirrigent.

En dirigent är en person som med hjälp av speciella arm­rörelser leder kör eller orkester vid framförande ­av musik och vanligen även har det konstnärliga an­svaret.

Hälsningar Ordkollen.

Bakpulver eller bikarbonat

Bakpulver eller bikarbonat?

Vad är skillnaden?

Både bakpulver och bikarbonat är kemiska jäsmedel som används vid bakning. Även hjorthornssalt är ett sådant jäsmedel. Jäst är däremot ett biologiskt jäsmedel.

Bikarbonat består av rent natriumbikarbonat och benämns även Natriumvätekarbonat. Jäsningen uppstår då bikarbonat vid värme sönderdelas och reagerar med en syra för att bilda koldioxid och vatten. Koldioxiden får bakverket att jäsa genom att bilda bubblor i bakverket. För att bikarbonat ska fungera måste det finna en syra i bakverket, så som exempelvis filmjölk, citron, äppelmos, lingonsylt eller sirap. Även kakao är lätt syrligt och får en vacker röd ton i reaktion med bikarbonat. Bikarbonat kan ge en liten bismak som gör att många föredrar bakpulver.

Bakpulver är en blandning av bikarbonat, en syra och något som står emot fukt. Det är ett svagare jäsmedel än ren bikarbonat. Vid kontakt med vatten så reagerar bikarbonatet med syran och koldioxid bildas som i sin tur får bakverket att höja sig. Här behöver man alltså inte tänka på att syra ska finnas i bakverket. Dessutom ger bakpulver inte den bismak som det rena bikarbonatet ger. Allt som behövs för att det ska fungera är vätska. Av den anledningen innehåller bakpulver något som står emot fukt, tex majsstärkelse. De är därför viktigt att bakpulver förvaras torrt och tillslutet för att dess egenskaper inte ska försämras innan användning.

Hjorthornssalt gjorde man förr genom att hetta upp horn av till exempel hjort och därav har det fått sitt namn. Idag framställs det helt kemiskt och kallas även ammoniumvätekarbonat. Hjorthornssalt behöver, liksom bikarbonat, en syra att reagera med för att kunna bilda kolsyra som gör att bakverket höjer sig. Att baka med hjorthornssalt ger en konstig lukt i ugnen. Det är ammoniaken i hjorthornssaltet, som frigörs i ugnsvärmen, som luktar så. Av den anledningen ska hjorthornssalt endast användas i platta eller torra bakverk. I exempelvis en sockerkaka kan ammoniaken ha svårt att försvinna ur bakverket och då stannar en obehaglig ammoniaksmak kvar i kakan. Att hjorthornssalt ändå används är för att det ger en fin konsistens till tunna och spröda bakverk så som Drömmar. Hjorthornssalt har funnits sedan 1200-talet.

Det går bra att byta ut ett kemiskt jäsmedel mot ett annat. En tsk av bikarbonat eller hjorthornssalt motsvarar 2 tsk bakpulver.

I äldre kakrecept kan du även stöta på jäsmedlet pottaska. Pottaska är ett äldre namn på kaliumkarbonat. Den framställdes ursprungligen av askan från förbränning av lövträd. Pottaska användes som rengöringsmedel och vid tillverkning av såpa, glas, krut, färgämnen och läkemedel. Den ska ha använts redan år 1000 f. Kr. av egyptierna vid glasframställning. Under 1600- och 1700-talen var Sverige en av Europas storproducenter av pottaska. Senare framställdes pottaska bland annat ur sockerbetsmelass och på helt kemisk väg. Stöter du på det i gamla recept motsvarar 1,5 tsk pottaska 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver.

Hälsningar Ordkollen

Hjortronsalt eller hjorthornssalt

Hjortronsalt eller hjorthornssalt?

Hur stavas det?

Svaret är att det stavas hjorthornssalt. Det stavas inte hjortronsalt.

Hjorthornssalt är idag ett kemiskt framställt jäsmedel. Ursprungligen tillverkades det dock genom upphettning av horn och klövar från till exempel hjortar, därav namnet.

På samma sätt som bikarbonat behöver hjorthornssalt en syra att reagera med för att kunna bilda den kolsyra som gör att bakverket höjer sig. Bakverket bör därför innehålla exempelvis citron eller filmjölk. Att baka med hjorthornssalt ger en konstig lukt i ugnen. Det är ammoniaken i hjorthornssaltet, som frigörs i ugnsvärmen, som luktar så. Av den anledningen ska hjorthornssalt endast användas i platta eller torra bakverk. I exempelvis en sockerkaka kan ammoniaken ha svårt att försvinna ur bakverket och då stannar en obehaglig ammoniaksmak kvar i kakan. Att hjorthornssalt ändå används är för att det ger en fin konsistens till tunna och spröda bakverk så som Drömmar. Hjorthornssalt har funnits sedan 1200-talet.

Hälsningar Ordkollen