Alla böcker av Margaret Atwood – en lista

Alla böcker av Margaret Atwood – en lista

Vilka böcker har Atwood skrivit och var kan jag köpa hennes böcker?

Margaret Atwood är en prisbelönt kanadensisk författare som främst är känd för sin dystopiska berättelse The Handmaid´s Tale. Nedan listar vi alla böcker av Atwood och berättar var du kan köpa böckerna online.

Tjänarinnans berättelse (The Handmaid’s Tale, 1985)

Boken Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood.

I Atwoods klassiska dystopi från 1985 ges en bild av ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. ­Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen.

Köp Tjänarinnans berättelse hos BOKUS

Gileads döttrar (The testaments, 2019)

Uppföljaren till Tjänarinnans berättelse

Boken Gileads döttrar av Margaret Atwood.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre kvinnors berättelse och skildrar deras öde. Den ena är tonårstjejen Agnes som går i en flickskola i Gilead och som snart ska giftas bort. Den andra är en kanadensisk tjej vars liv vänds upp och ner när det visar sig att hon har starkare kopplingar till Gilead än hon vetat. Den tredje kvinnan vi får följa är Tant Lydia som sitter och skriver till ett avlägset du. Frågan är om Tant Lydia hela tiden haft en plan?

Köp Gileads döttrar hos BOKUS

Hjärtat stannar sist (The Heart Goes Last, 2015)

Boken Hjärtat stannar sist av Margaret Atwood.

Stan och Charmaine är ett ungt par som drabbats av arbetslöshet och personlig konkurs mitt under den nationella ekonomiska krisen. De tvingas nu leva i sin begagnade Honda, som står uppställd på en parkering och med jämna mellanrum vandaliseras av kringvandrande rånargäng. När de båda får ett erbjudande om att delta i ett projekt i grindsamhället Consilience ser det ut som alla deras problem är lösta. Om de skriver under ett livstidskontrakt kommer de att få både arbete och bostad – det vill säga åtminstone sex månader om året. Varannan månad i Consilience måste nämligen den ena halvan av invånarna byta plats med den andra halvan och ta plats som fångar i fängelset Positron. Vad som i förstone verkar vara en lätt uppoffring för att få tak över huvudet och mat på bordet visar sig snart vara en mardröm. Både Stan och Charmaine blir besatta av sina motparter och Consilience-projektet framstår plötsligt inte som något annat än en djävulsk fälla som någon gillrat.

Köp Hjärtat stannar sist hos BOKUS

Den blinde mördaren (The Blind Assassin, 2000)

Boken Den blinde mördaren av Margaret Atwood.

Laura Chases äldre syster, Iris, blev vid 18 års ålder bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, 82 år gammal och bor i Port Ticonderoga, en liten stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av deras då mycket förmögna familj. Samtidigt som Iris klagar över sin numera opålitliga kropp tänker hon tillbaka på sitt långt ifrån exemplariska liv och de risker hon har tagit. I fokus står de händelser som inträffade i samband med systerns tragiska och alltför tidiga död. Först och främst handlar det om publiceringen av Den blinde mördaren, en roman som gjorde den döda Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Iris lever nu ”i skuggan av Laura”. Lauras roman som var sexuellt mycket frispråkig för sin tid – det oroliga 1930-talet – handlar om en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en man på flykt.

Köp Den blinde mördaren hos BOKUS

Alias Grace (Alias Grace, 1996)

Boken Alias Grace av Margaret Atwood.

16-åriga Grace Marks har dömts till livstidsstraff för sin inblandning i det brutala mordet på hennes husbonde, den välbeställde Thomas Kinnear och hans hushållerska Nancy Montgomery. Flera år senare tar den unge doktor Simon Jordan sig an hennes fall. Han lyssnar på hennes historia, från hennes familjs svåra resa från Irland till Canada, till hennes tid som husa hos Thomas Kinnear. Medan Grace delar med sig av sitt liv urskiljer Jordan en mörk labyrint av förhållanden och hennes försvunna minnen från dagen då hennes liv slogs i spillror.

Köp Alias Grace hos BOKUS

Kattöga (Cat’s Eye, 1988)

Boken Kattöga av Margaret Atwood.

Den snart femtioåriga konstnären Elaine Risley återkommer till sin hemstad Toronto för en retrospektiv utställning. Ett halvt liv tidigare flydde hon staden och ett omöjligt äktenskap. Men inte bara utställningen blir en tillbakablick. Hela hennes tidigare liv passerar revy. Vad hände med hennes plågoandar från skolan? Cordelia var den värsta av dem, men blev så småningom en förtrogen. Var hon den barnsliga ondskan personifierad?

Köp Kattöga hos BOKUS

Rövarbruden (The Robber Bride, 1993)

Boken Rövarbruden av Margaret Atwood.

Inspirerad av en av bröderna Grimms sagor berättar Margaret Atwood historien om Zenia, en vacker och hämndlysten kvinna som tränger sig in i tre andra kvinnors liv, utnyttjar dem och stjäl deras män innan hon uttråkad drar vidare. Atwood låter oss uppleva de tre offrens – Roz, Charis och Tony – barndom, ungdom och medelålder. Zenia tar fasta på deras svagheter för att få sin vilja igenom. Rövarbruden är en rapport från könskrigets innersta skrymslen där huvudpersonerna faller offer för en ondska som får sin kraft genom deras egna fantasier och självbedrägerier.

Köp Rövarbruden hos BOKUS

Häxyngel (Hag-Seed, 2016)

Boken Häxyngel av Margaret Atwood.

Den hyllade teaterchefen Felix ska just sätta upp sitt mästerverk – Shakespeares pjäs Stormen – när han förråds av sin rival och tvingas bort från teatern. Sveket drabbar honom hårt. I tolv år lever han isolerad och hämndlysten medan han sörjer sin bortgångna dotter Miranda. Men så skymtar Felix sin stora chans till upprättelse. Han tar jobb som teaterlärare på ett närbeläget fängelse, övertalar de intagna att väcka liv i Stormen och bjuder in representanter från regeringen att se resultatet. Och när Felix upptäcker sin rival i publiken iscensätter han en egen mullrande och högst personlig storm.

Köp Häxyngel hos BOKUS

Dörren (The Door, 1968)

Diktsamling

Diktsamlingen Dörren av Margaret Atwood.
185

Med en ironisk, ömsint och klarsynt blick på människan utforskar Margaret Atwood våra mellanmänskliga relationer och vårt förhållande till tidens gång, naturen och skrivandet. Det på en gång personliga och politiska tilltalet som karaktäriserar hela hennes författarskap är också mycket påtagligt i denna diktsamling.

Köp diktsamlingen Dörren hos BOKUS

Oryx och crake (Oryx and Crake, 2003)

Del ett i en trilogi

Boken Oryx och Crake av Margaret Atwood.

Huvudpersonen och berättaren i boken kallar sig Snömannen. Han sover i ett träd, insvept i ett lakan. Han sörjer sin älskade Oryx och sin bäste vän Crake. Mat och andra förnödenheter försöker han hitta i ett ödelagt område där insekter förökar sig snabbt, och där nassonger och varjundar härjar i plebsområdena där vanliga människor en gång levde. När han försöker få en överblick över det som hänt, tvingas han gå decennier bakåt i tiden. Hur kunde allt falla samman så snabbt?

Köp Oryx och Crake, del ett i trilogin, hos BOKUS

Syndaflodens år (Year Of The Flood, 2009)

Del två i en trilogi (uppföljaren till Oryx och Crake)

Boken Syndaflodens år av Margaret Atwood.

Adam Ett, den goda ledaren för Guds Trädgårdsmästare – en religion som ägnar sig åt att sammankoppla vetenskap, religion och natur – har under lång tid förebådat en kommande katastrof. När katastrofen sedan inträffar utplånas nästan allt mänskligt liv. Ren, en ung nattklubbsdansare, och Toby, tidigare medlem av Guds Trädgårdsmästare, hör till dem som finner sig strandsatta i en omgivning som är alltigenom förändrad och där ingen går att lita på.

Köp Syndaflodens år, del två i trilogin, hos BOKUS

MaddAddam (MaddAddam, 2013)

Tredje och avslutande delen i en trilogi

Boken MAddAddam av Margaret Atwood.

En farsot har svept fram över jorden, men en liten grupp kallad MaddAddamiter överlever tillsammans med de grönögda crakerianerna – en vänligt sinnad humaniod art som framställts med bioteknik för att ersätta människo­släktet. Överlevarna i civilisationens ruiner ställs inför nya hot och möjligheter – kan mänskligheten få en andra chans, trots att vi misslyckades så grovt med den första?

Köp MaddAddam, del tre i trilogin, hos BOKUS

Upp till ytan (Surfacing, 1972)

Boken Surfacing (Upp till ytan) av Margaret Atwood.

En gammal man har dragit sig tillbaka till en enslig stuga på en ö i en vidsträckt sjö i Kanada. En dag är han försvunnen. Självmord, drunkning, flykt? Ingen vet. Hans dotter åker hem för att söka honom. Det blir en hemkomst med många bottnar, ett sökande och en återkomst till något sedan länge förflutet. En poetisk och samhällskritisk roman som både fångar en tid och människans irrationella beteende.

Köp Surfacing, på engelska, hos BOKUS

Köp Upp till ytan, på svenska, hos BOKBÖRSEN

Penelopiaden (The Penelopiad, 2005)

Boken The Penelopiad (Penelopiaden) av Margaret Atwood.

I Penelopiaden har Atwood valt att lyfta fram Penelopes historia från Odyséen. En omdiktning ur feministiskt perspektiv. Boken är en del av ”The Myth Series”, där många av världens mest hyllade författare fått möjlighet att välja en myt som de vill återberätta i en högst personlig tappning.

Köp The Penelopiad, på engelska, hos BOKUS

Den ätbara kvinnan (The Edible Woman, 1969)

Boken The Edible Woman (Den ätbara kvinnan) av Margaret Atwood.

Marian MacAlpin är marknadsundersökare. Det är ett jobb som hon tänker lämna så snart hon kan, det vill säga när hon kan gifta sig med en ung man i karriären och ägna sig åt hem och barn. Då ska hon flytta ifrån väninnan Ainsley som också är akademiker och ägnar sig åt att kolla felaktiga elektriska tandborstar. Det är kärvt på arbetsmarknaden för välutbildade kvinnor. Marians välordnade, konsumtionsinriktade liv förflyter som hon väntat sig. Hon träffar fästmannen, umgås med akademikerbekanta och småskvallrar med flickorna på kontoret. Men så en dag skakas hennes tillvaro. Hon identifierar sig plötsligt med det hon konsumerar. Och börjar grubbla över vilka människor som konsumeras av samhället och hur det går till.

Köp The Edible Woman, på engelska, hos BOKUS

Köp Den ätbara kvinnan, på svenska, hos BOKBÖRSEN

Råd i vildmarken (Wilderness Tips, 1991)

Boken Wilderness Tips (Råd i vildmarken och andra berättelser) av Margaret Atwood.

I de olika berättelserna i Råd i vildmarken skildrar Atwood med överseende och humor skilda aspekter på kvinnors liv. Kvinnorna står i centrum, de lever intensivt, de är de starkare – men på något sätt vet de inte riktigt hur de ska använda sin styrka. Ofta är männens liv mer rätlinjiga – och kanske tråkigare. Vare sig det handlar om unga flickors drömmar kring ”äkta skräp” i hjärtemagasinen, en bortopererad ovarialcysta (som ömt kallas ”Hårbollen”) eller om en genomskådande kvinnlig författare i femtioårsåldern som, trots allt, betraktar världen och de flesta av oss som bor där med värme.

Köp Wilderness Tips, på engelska, hos BOKUS

Köp Råd i vildmarken och andra berättelser, på svenska, hos BOKBÖRSEN

Att förhandla med de döda (Negotiating with the dead, 2002)

Negotiating with the dead: A Writer on Writing (Att förhandla med de döda) av Margaret Atwood.

Vilken är författarens roll? Att vara profet? Hovnarr? Ett slags Konstens överstepräst? Eller ligger i rollens kärna kanske i första hand en uppgift att bära vittnesbörd om den samtida verkligheten?
Med denna centrala fråga i fokus ser Margaret Atwood tillbaka på sin egen barndom och sin karriär som författare och granskar samtidigt de metaforer som andra skönlitterära författare och poeter har använt för att förklara – eller ursäkta – det som de sysslar med. Hon synar kritiskt i sömmarna de dräkter som författare genom tiderna ansett det lämpligt att ikläda sig och de roller som de har valt att spela.

Köp Negotiating with the dead: A Writer on Writing hos BOKUS

Köp Att förhandla med de döda: en författare om skrivandet hos BOKBÖRSEN

Leva i synd (Moral Disorder and Other Stories, 2006)

Boken Moral Disorder and Other Stories (Leva i synd) av Margaret Atwood.

I berättelsesamlingen Leva i synd ringar Margaret Atwood in en kvinna, Nell, och hennes närmaste omgivning. I den inledande historien oroar sig Nell för den kaotiska omvärld som tränger sig in i hennes tämligen ombonade tillvaro med make och vuxen dotter, de dåliga nyheter man trots allt tvingas hålla koll på eftersom de hotar att komma till ens egna trakter. Men hoten är inte bara externa. Nell låter saklig när hon konstaterar att hennes man sannolikt kommer att dö först, fast avslöjar samtidigt i hur hög grad detta oroar henne när hon i en framtidsvision ser sig själv ensam irra omkring på nätterna, sökande efter något hon glömt att hon förlorat. Från den här punkten rör sig berättelserna bakåt i tiden. Vi får möta en elvaåring som frenetiskt stickar en uppsättning babykläder, en sorts besvärjelse för att på ett betryggande sätt få ut det främmande väsendet ur den groteskt uppsvällda modern som är ensam med dottern i vildmarken medan mannen företar forskningsexpeditioner. Senare är det samhällets och föräldrarnas krav på äktenskap och barn som hotar Nells självkänsla och försvagar hennes gränsskydd.

Köp Moral Disorder and Other Stories hos BOKUS

Köp Leva i synd och andra berättelser hos BOKBÖRSEN

Morgon i det brunna huset (Morning in the Burned House, 1995)

Poesisamling

Poesisamlingen Morning in the burned house (Morgon i det brunna huset) av Margaret Atwood.

Köp poesisamlingen Morning in the Burned House hos BOKUS

Köp poesisamlingen Morgon i det brunna huset hos BOKBÖRSEN

När livet var ungt (Life Before Man, 1980)

Boken Life Before Man (När livet var ungt) av Margaret Atwood.

Vad är det som kedjar två människor vid varann, långt efter det att kärleken dött, långt efter det att de börjat rota sig i nya livsförhållanden eller relationer, långt efter det att sista ordet sagts om och om igen, på gammal hatrutin? Vad får en man att i en kvinnas ögon framstå som vankelmodig, misslyckad, svag och i en annans som manlig, omtänksam, trygg? Blir människan kanske svag i en stark människas kraftfält? Förlänas hon styrka i en svag människas närhet?

Ingen av människorna i denna roman funderar över detta – de bara är. Främst då Elisabeth, som av livet formats till en hänsynslös maktmänniska. Hon föraktar Nate, den beskedlige äkta mannen, men kan heller inte se honom ostraffat glida ifrån henne. Och när han ändå vågar steget och flyttar ihop med den betydligt yngre och sårbarare Lesje så visar Elisabeth på nytt sin makt, och Nate förmår inte utnyttja den nya friheten, utan faller snabbt in i rollen som beskyddad i stället för beskyddare. I det här spelet finns inga vinnare, bara förlorare. Och kanske utan att reflektera över det bestämmer sig Lesje för att låta Nate göra henne med barn – ett sätt att återskapa det tillstånd då livet var ungt?

Köp Life Before Man, på engelska, hos BOKUS

Köp När livet var ungt, på svenska, hos BOKBÖRSEN

Ingreppet (Bodily Harm, 1982)

Boken Bodily Harm (Ingreppet) av Margaret Atwood.

Rennie Wilford, en ung, kanadensisk journalist, flyr efter en bröstcanceroperation till en gudsförgäten västindisk ö. Där konfronteras hon av en värld där hennes regler för överlevnad inte är applicerbara. Flera teman flätas samman: huvudpersonens dödsskräck, u-landsdiktaturers villkor, vällevnadsproblemen i i-land. Lusten till makt, såväl politisk som sexuell, utforskas såväl som behovet av en medkänsla som går utöver det vi vanligtvis menar med kärlek.

Köp Bodily Harm hos BOKUS

Köp Ingreppet hos BOKBÖRSEN

Oraklet (Lady Oracle, 1977)

Boken Lady Oracle (Oraklet) av Margaret Atwood.

Huvudpersonen Joan lever dubbelliv. När boken börjar så är hon i en liten by i Italien och har just iscensatt sin egen död. Hon vill komma bort från sitt komplicerade liv och sin vänsterradikala man. Hon har försökt passa in i den värld dom levt i samtidigt som hon skrivit romanceböcker och dolt sitt förflutna som överviktig. En bok om en kvinna som försöker leva sitt liv i en tid av omställningar i samhället och av kamp för lika rättigheter.

Köp Lady Oracle hos BOKUS

Köp Oraklet hos BOKBÖRSEN

Hur man gör en man (Good Bones, 1992) 

Boken Good Bones (Hur man gör en man och andra tidsenliga betraktelser) av Margaret Atwood.

I tjugosju korta texter är Margaret Atwood briljant, vitsig, cynisk, okonventionell, rolig, fantasifull och klok. En förtrollande cocktail av prosa och poesi, fiktion och saga.

Köp Good Bones, på engelska, hos BOKUS

Köp Hur man gör en man och andra tidsenliga betraktelser hos BOKBÖRSEN


Mitt nyfikna jag (Curious Pursuits, 2005)

Boken Curious Pursuits (Mitt nyfikna jag) av Margaret Atwood.

Här har författaren samlat nästan femtio texter från 1970 till 2005. Det är artiklar, recensioner, tal/föreläsningar och essäer med tonvikt på litteratur och skrivande. I flera essäer beskriver hon arbetet med några av sina romaner.

Köp Curious Pursuits hos BOKUS

Köp Mitt nyfikna jag – Texter 1970 till 2005, hos BOKBÖRSEN

Den frystorkade brudgummen (Stone Mattress, 2014)

Stone Mattress - Nine Wicked Tales, (Den frystorkade brudgummen) av Margaret Atwood.

Fantasyförfattaren Constance Starr har nyss förlorat sin make Ewan i cancer. Ändå hör hon hans röst tala till sig när hon en snöovädersdag försöker klara sig igenom ett strömavbrott. Den åldrade och dödssjuke poeten Gavin Putnam tar motvilligt emot en ung doktorand i tron att hon ska skriva sin avhandling om hans legendariska ungdomsdikter men finner att intervjun gäller hans första flickvän, den framgångsrika fantasyförfattaren C W Starr. Tvillingarna Martin och Marjorie går på avlidna gamla bekantas begravningar, bara för att få känna att de lever.

När Marjories gamla pojkvän, poeten Gavin Putnam, begravs blir tillställningen allt annat än fredlig. Verna möter sin våldtäktsman från high-school på en pensionärskryssning i Arktis och väljer att ta en gruvlig hämnd på honom för all smärta och smälek hon utstått. Småfifflaren och bedragaren Sam tar sin tillflykt till sin antikaffär efter det att hustrun kastat ut honom. När han efter en magasinsauktion öppnar sin vinst får han sitt livs största chock. Jack har förföljts hela sitt liv av den skräckklassiker han skrev som ung student. Nu söker han upp de tre studentkamraterna som varit med och delat på royaltyinkomsterna för att en gång för alla göra slut på eländet.

Köp Stone Mattress – Nine Wicked Tales hos BOKUS

Köp Den frystorkade brudgummen – nio berättelser, hos BOKBÖRSEN

Dearly (2020)

Poesi (släpptes i november 2020)

Dearly, en diktsamling av Margaret Atwood.

Bevaka diktsamlingen Dearly hos BOKUS

Innerligt (2021)

2021 blev diktsamlingen Dearly översatt till svenska och på svenska heter boken Innerligt.

Innerligt - dikter av Margaret Atwood

Köp diktsamlingen Innerligt hos Bokus

Eating Fire (Selected Poetry 1965-1995)

Eating Fire, en diktsamling av Margaret Atwood.

Köp diktsamlingen Eating Fire, på engelska, hos BOKUS

Payback – Debt and the Shadow Side of Wealth (2007)

Payback - Debt and the Shadow Side of Wealth, en bok av Margaret Atwood.

Köp Payback. på engelska, hos BOKUS

Angel Catbird Volume 1 (2016)

Boken Angel Catbird, del ett i en trilogi av Mararet Atwood.

I Angel Catbird växlar Atwood genre och skapar en trilogi av seriealbum tillsammans med illustratören Johnnie Christmas. Vi får följa forskaren Strig Feleedus som får ett hemligt uppdrag där han ska fylla i luckorna i en särskild genkod och åstadkomma ett revolutionerande elixir. Men vid genombrottet blir han påkörd av en bil vilket leder till att elixiret spills ut över Feleedus, en katt och några ugglefjädrar. Vingar, svans, huggtänder och morrhår växer ut på Feleedus och så är Angel Catbird född. Plötsligt förstår han fåglarnas och katternas språk, får cravings efter torrfoder och genomlider moraliska kval av sorten huruvida han ska lyfta tillbaka en nedfallen fågelunge i boet eller äta upp den. Hans nya liv som arthybrid öppnar upp tidigare osynliga dimensioner av världen, där olika krafter och grupper är inbegripna i kamper mot varandra. en kärleksfull och humoristisk hyllning till superhjältegenren.

Köp Angel Catbird Volume 1, på engelska, hos BOKUS

Angel Catbird Volume 2 – To Castle Catula (2017)

Boken Angel Catbird - To Castel Catula, andra delen i en trilogi av Margaret Atwood.

Köp Angel Catbird, Volume 2, på engelska, hos BOKUS

Angel Catbird Volume 3 – The Catbird Roars (2017)

Boken Angel Catbird - The Catbird Roars, del tre i en trilogi av Margaret Atwood.

Köp Angel Catbird Volume 3, på engelska, hos BOKUS