Barnböcker med jultema

BARNBÖCKER MED JULTEMA

Kom i stämning inför julen genom att läsa böcker med jultema för barnen i din omgivning. Ge bort en julbok i julklapp. Eller varför inte ge några julböcker som adventspresenter? Vackra böcker som exempelvis Babar och Jultomten passar fint även som julpynt. Täcker åldrarna 0-3, 3-6, 6-9 och 9-12 år.

BABAR OCH JULTOMTEN

I Babar och jultomten (1941) skriver Babars barn Pom, Flora och Alexander – på inrådan av Babars barndomsvän, den finurliga apan Zéphir – brev till jultomten. De vill att han ska komma till Elefantlandet och dela ut julklappar. Men det kommer aldrig något svar. Babar bestämmer sig därför för att själv, tillsammans med hunden Duck, leta upp jultomten.

Ålder: 3-6 år

BABAR OCH JULTOMTEN finns hos BOKUS.

 

PELLE SVANSLÖS FIRAR JUL

Ljus tänds, julklappar lackas, och lussekatter bakas i stugorna. Julen är på väg till katternas Uppsala och Pelle Svanslös och hans vänner förbereder sig för fullt. Kattungen Frallan ska fira sin första jul, och Pelle har lovat att visa honom precis hur man firar – på katters eget vis, förstås. Men någon sätter käppar i hjulet, vem kan det vara? Ett stämningsfullt mysterium i ett snötäckt Uppsala. En perfekt högläsningsbok att samlas kring i juletid.

Ålder: 3-6 år

PELLE SVANSLÖS FIRAR JUL finns hos BOKUS

PIPPI FIRAR JUL

Nu är det jul hos Pippi Långstrump! Pippi vet allt om hur man firar jul. Hon bakar kakor, klär granen, åker kälke och får paket. En julpekbok för de yngsta läsarna.

Ålder: 0-3 år

PIPPI FIRAR JUL finns hos BOKUS

PIPPI HAR JULGRANSPLUNDRING

En stjärnklar kväll under jullovet bjuder Pippi in alla barnen i den lilla staden på julgransplundring. När Pippi står som värd blir det så klart ingen vanlig tillställning. Ett spår av karameller leder till en snökoja, där alla barnen får sitta runt en stor kittel med varm choklad. Sen får de äta så mycket gräddtårta de orkar och åka kälkbacke från Villa Villekullas tak.

Ålder: 3-6 år

PIPPI HAR JULGRANSPLUNDRING finns hos BOKUS

EN ENHÖRNING TILL JUL

Några dagar innan julafton åker Milly och hennes mamma till morfar. På kvällen kan Milly inte somna. Hon sätter sig upp i sängen och tittar ut över skogen och de månbelysta vita fälten. Plötsligt kommer en enhörning försiktigt trampande rakt in i morfars trädgård. Milly välkomnar den nyfikna enhörningen in i huset, och plötsligt är Millys värld fylld av den magi, vänskap och glädje som hon har hoppats på och längtat efter. En hjärtevärmande historia för alla som tror på julens magi.

Ålder: 3-6 år

EN ENHÖRNING TILL JUL finns hos BOKUS

MAMMA MU OCH KRÅKANS JUL

Det är dan för julafton och Mamma Mu står och hoppar så att mjölken i juvret ska bli till vispgrädde, en julklappsöverraskning till bonden! När Kråkan kommer förbi och förstår vilken dag det är imorgon får han bråttom hem till kråkboet igen, han måste ordna med julklappar till sig själv. För annars kommer han ju inte att få några. Eller?

Ålder: 3-6 år

MAMMA MU OCH KRÅKANS JUL finns hos BOKUS

 

JUL PÅ MONSTERHOTELLET

Julen närmar sig på Monsterhotellet och det är mycket som ska hinnas med, utöver att ta hand om hotellets gäster. Det ska städas och pyntas och bakas. Man ska ordna julgran och julklappar. Och så bestämmer sig Ulv och Ylva för att tar reda på om jultrollet finns på riktigt eller inte. Boken är uppdelad i 24 korta kapitel, ett för varje dag i december ända fram till julafton. Svårighetsgraden passar för barn som kommit igång en del med läsningen, men boken är också perfekt för högläsning. Mer rolig än läskig.

Ålder: 6-9 år

JUL PÅ MONSTERHOTELLET finns hos BOKUS

LILLA BJÖRNS MAGISKA JUL

Det är snart jul men Lilla Björn är inte glad. Han tror inte att jultomten kommer i år, för han vet att han inte varit snäll. Se hur det går i denna söta, magiska julsaga.

Ålder: 0-3 år

LILLA BJÖRNS MAGISKA JUL finns hos BOKUS

JULOSAURUSEN

Det här är berättelsen om en pojke vid namn William Trundle och en dinosaurie som heter Julosaurusen. De möts en julaftonskväll och hamnar mitt i ett alldeles magiskt äventyr tillsammans. På ett både roligt och fint sätt handlar boken om allt ifrån vänskap och familj, bjällror, jultomten, sjungande tomtenissar till flygande renar. Och om att mirakel ibland faktiskt kan ske, även om de kanske inte sker på exakt det sätt man först hade trott. En rolig och fullständigt ljuvlig berättelse om att upptäcka sitt hjärtas innersta önskan – och om att lära sig att ingenting är omöjligt.

Ålder: 9-12 år

JULOSAURUSEN finns hos BOKUS

 

UPPDRAG: RÄDDA JULEN

Julen är hotad! Någon eller några förstör julgranar och russin blir till harlortar i glöggen. Pepparkaksdegar och paket försvinner. Lina och Peppar måste ta reda på vad det är som händer. Och de måste rädda julen! En lättläst kapitelbok för riktiga äventyrare. Uppdelad i 24 kapitel som en adventsbok.

Ålder: 6-9 år

UPPDRAG: RÄDDA JULEN finns hos BOKUS

JAKTEN PÅ JULEN

Jossan, Sofia, Donya och Priya går i årskurs 6 på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. De ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma. En spännande, mystisk och stämningsfull julberättelse i 24 kapitel.

Ålder: 9-12 år

JAKTEN PÅ JULEN finns hos BOKUS

JULTOMTEN OCH JAG

Det är inte lätt för Amelia att växa upp som människa i Alvhem. Alvskolan kan vara väldigt enformig och det känns hopplöst när hon inte ens klarar leksakstillverkningsproven. Men när den svartsjuke Påskharen och hans armé av kaniner går till attack för att stoppa julen, måste Amelia, hennes familj och alverna göra allt de kan för att kämpa emot. Snart kan det vara försent!

Ålder: 9-12 år

JULTOMTEN OCH JAG finns hos BOKUS

JULEN KOMMER TILL MUMINDALEN

Mumintrollen väcks ur sin långa vintersömn till ett jäktat Mumindalen. Något som kallas Julen ska tydligen komma redan samma kväll! Och den mystiska Julen verkar inte vara trevlig alls – åtminstone om man ska döma av hur stressande alla deras vänner verkar vara inför dess ankomst. Mat ska lagas, granar införskaffas och klappar inhandlas. De enda som inte jäktar är de räddhågsna och frusna små knytten. De längtar bara efter att få vara tillsammans och titta på de vackra ljusen. Kanske Muminfamiljen kan lära sig något av dem?

Ålder 3-6 år

JULEN KOMMER TILL MUMINDALEN finns hos BOKUS

PETTSON FÅR JULBESÖK

Pettson halkar och gör illa foten precis innan jul. Findus blir ledsen, och tror inte att det blir någon riktig jul. Men som tur är, så finner Pettson på råd…

Ålder 3-6 år

PETTSON FÅR JULBESÖK finns hos BOKUS

TITTA, MADICKEN DET SNÖAR!

Äntligen snöar det över Junibacken och Lisabet och Madicken leker i snön. Men nästa dag är Madicken sjuk och Lisabet får gå själv med Alva och köpa julklappar. Då kommer Gustav och påstår att Lisabet bara är en liten jäntunge som inte törs tjuvåka baktill på en släde. Törs hon väl visst! Innan hon vet ordet av står hon på medarna bakom Anderssons släde på väg rakt ut i skogen … Vilket äventyr det blir!

Ålder 3-6 år

TITTA, MADICKEN DET SNÖAR! finns hos BOKUS

NATTEN FÖRE JUL: MED 11 LJUDKNAPPAR

Vem är det som kommer flygande uppe i skyn?
Jo, tomten och alla hans duktiga renar!

Läs den roliga texten på rim och tryck på de 11 ljudknapparna så att du får ljud till sagan av en magisk natt före julafton när tomten besöker huset.

Ålder: 3-6 år

NATTEN FÖRE JUL finns hos BOKUS

JUL I VALLEBY – DET STORA STRÖMAVBROTTET

En LasseMaja-bok av Martin Widmark. En stämningsfull och knasig berättelse med ett julmysterium som ska lösas. Vems fel är det att hela Valleby drabbas av strömavbrott och blir beckmörkt, mitt på självaste julafton? Lös koderna, hitta rätt i labyrinterna och räkna ut hur allting hänger ihop.

Ålder: 6-9 år

JUL I VALLEBY – DET STORA STRÖMAVBROTTET finns hos BOKUS

TOMTEMASKINEN

En Pettson & Findus-bok av Sven Nordqvist. En spännande historia om hur Pettson ömmar för katten Findus, och vill att tomten ska komma också till honom på julafton. Men Pettson vill inte att grannarna ska tro att han är tokig som tomtar för en katt. Det blir inte lätt att ordna och att hålla hemligt.

Ålder: 6-9 år

TOMTEMASKINEN finns hos BOKUS

FLINGAN VÄNTAR PÅ JULTOMTEN

Den franska, populära barnboksfiguren Flingan är en liten vit björn full av fantasi och upptåg. Flingan och vännerna kråkan Krax och mullvaden Mira har bestämt sig för att vara vakna hela natten för att få se jultomten. De försöker hålla sig vakna men tiden får långsamt. Som tur är har var och en sin egen idé för att inte somna. Feel and touch- illustrationer.

Ålder 0-3 år

FLINGAN VÄNTAR PÅ JULTOMTEN finns hos BOKUS

NÖTKNÄPPAREN

E.T.A Hoffmans Nötknäpparen är både en älskad julsaga och en älskad julbalett. Här kommer både balett och saga i ett paket. På julafton får Clara en väldigt speciell present – en nötknäppare i trä, som visar sig ha magiska egenskaper. Följ med Clara när hon dansar på tåspetsarna med sin nötknäppare. Undan råttkungen, in i sockerfens rike och runt de levande polkagrisgubbarna.

Ålder 3-6 år

NÖTKNÄPPAREN finns hos BOKUS

JESUS JULKALAS

Värdshusvärden älskar att sova. Men en god natts sömn är det sista han får när han blir väckt av sjungande änglar, herdar och stjärneljus – och ett märkvärdigt litet barn. I Jesus julkalas återberättas julevangeliet ur den vresige värdshusvärdens synvinkel. En rolig bok med fantastiska illustrationer.

Ålder 0-3 år

JESUS JULKALAS finns hos BOKUS

JUL I STALLET

”Det var en gång ett barn som satt i sin mammas knä. Det var jul och barnets mamma berättade om en alldeles särskild julnatt i ett stall för länge sedan. Barnet såg alltsammans för sig som
om det hänt i deras stall, på deras egen gård …” Så börjar ramberättelsen i Jul i stallet och därefter följer Astrid Lindgrens välkända julberättelse om den allra första julnatten.

Ålder: 3-6 år

JUL I STALLET finns hos BOKUS

I VÄNTAN PÅ JULEN

Ulf Nilsson har valt ut sina fyra bästa berättelser om jul och juletid och satt samman till en fantastiskt fin julbok där man kan läsa en berättelse varje adventssöndag ända fram till jul! Fyra berättelser som följer oss genom hela december och ända fram till julafton. Pepparkaksbak, småtomtar som kommer fram om natten, gammelfarmödrar som vill säga adjö och levande julbockar ryms alla i den här mysiga boken.

Ålder: 6-9 år

I VÄNTAN PÅ JULEN finns hos BOKUS

JULRÄDDARNA

Julräddarna är en berättelse om Saga som bor på ett barnhem tillsammans med sin syster Nora och vännerna Milo och Wilma. Livet på barnhemmet är inte så lätt och hela hösten har Saga och de andra barnen längtat efter att fira jul. Då blir föreståndaren sjukskriven och ersatt av den stränga vikarien Berta som bestämmer att det inte ska bli något julfirande i år! Vad ska Saga och hennes vänner ta sig till nu? Går det att rädda julen?

En julkalenderbok i 24 kapitel.

Ålder: 6-9 år

JULRÄDDARNA finns hos BOKUS

SNÖSYSTERN – EN JULBERÄTTELSE

Julian tycker att julen är det bästa som finns. Han fyller till och med år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt då hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni. Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort julen. Då träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är. Men varför är Hedvig alltid ensam hemma? Och vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård? Varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma? En berättelse av Maja Lunde med med magiska bilder av Lisa Aisato.

Ålder: 6-9 år

SNÖSYSTERN finns hos BOKUS

MAGISK DECEMBER

Ingenting är som det brukar. Julias bästa kompis har just flyttat och hennes föräldrar bara jobbar och jobbar. Hon är inte ens säker på att det kommer att bli någon jul överhuvudtaget i år! Men när Julia gör en pappersstjärna i guld på fritids börjar allt förändras. Är det den som visar henne vägen till världens gulligaste hund och till Helmi? Helmi som ger Julia den magiska globen som får tiden och gränserna att suddas ut … Det blir starten på en magisk december. En gnistrande adventsbok i 24 kapitel.

Ålder 6-9 år

MAGISK DECEMBER finns hos BOKUS