En lista på 20 böcker för tonåringar

Intressanta och spännande böcker för ungdomar

Det finns många spännande och intressanta böcker för tonåringar och ungdomar och nu vill vi med en lista tipsa dig om 20 böcker som både passar både yngre och äldre tonåringar. Det är kanske inte alla ungdomar som vill läsa böcker, men vi hoppas att någon av böckerna nedan kan fånga en tonårings intresse och ge mersmak för att läsa böcker och uppleva litteraturens fantastiska och lärorika värld.

Hungerspelen av Suzanne Collins

Hungerspelen - en bok för tonåringar - av Susanne Collins

I en dystopisk framtid tvingas tonåringar från varje distrikt i Panem att delta i Hungerspelen, en tv-sänd realityshow där de måste döda varandra tills det bara finns en kvar. Katniss Everdeen, en 16-årig tjej från distrikt 12, ställer upp i Hungerspelen för att skydda sin lillasyster.

Köp boken Hungerspelen hos Bokus

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln - en bok för ungdomar - av Mats Strandberg och Sara Bergmark

I ett framtida Sverige är alla anslutna till en gemensam databas som styr deras liv. Cirkeln är en grupp ungdomar som är utvalda att vara de första som lever helt och hållet i den nya världen. Men när de börjar ifrågasätta Cirkelns regler upptäcker de att det finns en mörk hemlighet bakom den.

Köp boken Cirkeln hos Bokus

Sommar för evigt av Jenny Han

Belly är kär i Conrad, men han är tillsammans med hennes bästa vän, Jeremiah. När de alla tre åker på sommarsemester till Cousins, en liten ö i North Carolina, blir känslorna mellan Belly och Conrad allt starkare. Men Belly måste välja mellan sin vänskap med Jeremiah och sin kärlek till Conrad. En fin och stark bok som rekommenderas för tonåringar mellan 12 och 15 år.

Köp boken Sommar för evigt hos Bokus

Vanliga människor – autistens guide till galaxen av Clara Törnvall

Vanliga människor - autistens guide till galaxen

Ella är en ung tjej som är autistisk. Hon har svårt att förstå sociala koder och att uttrycka sina känslor. När Ella börjar på gymnasiet träffar hon Lukas, en kille som är helt annorlunda än henne. Lukas hjälper Ella att växa som person och att hitta sin plats i världen.

Köp boken Vanliga människor hos Bokus

En sekund i taget av Sofia Nordin

Tilda är 16 år gammal när hon får diagnosen cancer. Hon måste lära sig att leva med sin sjukdom och att hantera tankarna på att hon kanske inte kommer att leva så länge. Tilda börjar skriva dagbok för att bearbeta sina känslor och för att lämna ett minne efter sig.

Köp boken En sekund i taget hos Bokus

Yani av Nora Khalil

Yani av Nora Khalil

Boken Yani nominerades till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022.

En debutroman som med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet.

En utvecklingsroman om Rayan, i brytningstiden mellan högstadiet och gymnasiet, en kollektivroman om ungdomar i Botkyrka, deras livsvillkor och framtidsdrömmar. En stor berättelse som bjuder på såväl skratt som tårar och som stannar kvar i läsaren länge.

Köp boken Yani hos Bokus

Pestblommor av Mats Strandberg

Boken Pestblommor av Mats Strandberg

Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?

En vacker och kuslig berättelse om förbjuden kärlek, en bok som rekommenderas för ungdomar mellan 12 och 15 år.

Köp boken Pestblommor hos Bokus

Du är inte ensam Stargirl av Moa Eriksson Sandberg, Eva Susso

Du är inte ensam Stargirl - bok för tonåringar

När Milo sökte en mejlvän kunde han inte ana att det var just Stargirl, eller Stella som hon egentligen heter, som skulle svara. Milo och Stella skriver öppenhjärtigt till varandra om sina känslor, drömmar, ja helt ocensurerat om allt som händer i deras liv. Milo vill bli skådespelare och gör allt för att få huvudrollen i skolans föreställning, men det är inte så lätt när resten av klassen inte ser honom för den han är. Stella försöker desperat att frigöra sig från sina så kallade vänner, det populära Rosa gänget. Mejlväxlingen mellan Milo och Stella blir ett andningshål där de kan vara sig själva. Och deras vänskap blir en vändpunkt som kommer att påverka dem resten av deras liv.

Köp boken Du är inte ensam Stargirl hos Bokus

Sandor slash Ida av Sara Kadefors

Sandor slash Ida - en klassiker för tonåringar

År 2021 var det tjugo år sedan som Sara Kadefors ”Sandor slash Ida” gavs ut och vann Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Boken har utkommit i många olika format, blivit långfilm och översatts till en mängd språk, bland annat har den givits ut i USA. Boken om Sandor och Ida visade vägen för en ny sorts ungdomsroman och är idag en modern klassiker.

Köp boken Sandor slash Ida hos Bokus

Unga kvinnor av Louisa May Alcott

UNga kvinnor - en bok av Louisa May Alcott

Fyra systrar växer upp i USA under 1800-talet. De måste lära sig att hantera kärlek, förlust och vänskap. Unga kvinnor är en klassisk berättelse om vänskap, familj och kärlek.

Köp boken Unga kvinnor hos Bokus

Percy Jackson – född till hjälte av Rick Riordan

Percy Jackson - född till hjälte - en ungdomsbok.

Tänk om de gamla grekiska gudarna skulle vara levande och promenera runt på gatorna som du och jag? Tänk om de fortfarande träffade och blev förälskade i vanliga dödliga människor och dessutom fick barn med dem? Tänk om du var ett av de barnen? Och att din dyslexi visade sig bero på att din hjärna är inställd på att läsa det grekiska alfabetet? Och att din mattelärare bokstavligen är ett monster som vill förgöra dig? Och att du är född till att bli hjälten som räddar världen? Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD – och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. Som barn till en gud är man född till hjälte och behöver vara annorlunda. Ett fantastiskt actionäventyr i gudarnas fotspår! Det här är den första boken om Percy Jackson. De övriga delarna i serien är ”Monsterhavet”, ”Titanernas förbannelse”, ”Kampen om labyrinten” och ”Striden om Olympen”.

Köp boken Percy Jackson – född till hjälte hos Bokus

Ödesryttarna – Jorvik kallar av Helena Dahlgren

Ödesryttarna - en bok för yngre tonåringar

Fyra tonåringar är utvalda att rädda världen från ondska. De måste lära sig att samarbeta och att använda sina unika krafter för att besegra fienden. Ödesryttarna är en berättelse om vänskap, mod och hopp. En bok som först och främst rekommenderas för de yngsta tonåringarna.

Köp boken Ödesryttarna – Jorvik kallar hos Bokus

Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström

Kulla-Gulla, en bok för tonåringar.

Kulla-Gulla är en ung flicka som växer upp på en gård i Sverige under 1800-talet. Hon är en stark och självständig tjej som inte låter sig begränsas av sin tid. Kulla-Gulla är en klassisk berättelse om vänskap, familj och kärlek.

Köp boken om Kulla-Gulla hos Bokus

Eva och Adam – En historia om plugget, kompisar och kärlek av Måns Gahrton och Johan Unenge

Boken om tonåringarna Eva och Adam

Eva och Adam är två tonåringar som blir kära i varandra. De måste lära sig att hantera sin relation och att växa upp tillsammans. Eva och Adam-böckerna är en serie om kärlek, vänskap och livets upp- och nedgångar.

Köp böckerna om Eva och Adam hos Bokus

Trollkarlen från Övärlden av Ursula K Le Guin

Trollkarlen från Övärlden

Ön Gont är en stormhärjad klippa i Nordhavet, berömd för sina trollkarlar. Sparvhök heter en av dem, en stolt och enstörig pojke som törstar efter kunskap, och han ska bli störst av dem alla. Men han använder sina krafter för tidigt och kallar upp en skugga från dödsriket som han måste fly ifrån. Men bara Sparvhök kan förgöra det onda genom att slutföra det han påbörjat.

En av fantasylitteraturens mest spännande böcker. En förtätad, fantasieggande berättelse om ont och gott och en ung man som ännu inte vet att han kommer att bli den störste av alla trollkarlar. En perfekt bok för lite större barn och tonåringar.

Köp boken Trollkarlen från Övärlden hos Bokus

Flickan på hotellet av Katarina Wennstam

Flickan på hotellet - en bok för äldre tonåringar och unga vuxna.

En kväll råkar Alex höra något hon inte kan släppa. En ung tjej har hittats död. Strypt på ett hotellrum i Alex egen stadsdel. Vem var tjejen? Vem gör en sådan sak? Tillsammans med sina vänner Charlie och Bianca börjar hon söka svar på nätet och sociala medier. Plötsligt är de farligt nära en misstänkt. En totalt samvetslös person som inte verkar tveka att göra om sitt brott. En bok som rekommenderas främst för äldre tonåringar och unga vuxna.

Köp boken Flickan på hotellet hos Bokus

Jack av Christina Lindström

Jack av Christina Lindström - en bok för ungdomar.

Jack är den snygga och coola killen, som är grym på innebandy och får alla tjejer han vill ha. Freja har en lite för stor näsa, en rosa stickad mössa och tycker om att titta på sälar. De är ett omaka par på papperet, men när de träffas i ett badrum på en fest kan ingen av dem värja sig. De faller handlöst för varandra och allt känns helt rätt. Men så hinner Jacks historia ikapp dem…

Köp boken Jack hos Bokus

Pojken på bergets topp av John Boyne

Boken Pojken på bergets topp

Pierrot blir föräldralös endast sex år gammal. Han tvingas lämna hemstaden Paris och sin bäste vän Anschel för att börja ett nytt liv hos sin faster i Tyskland. Hon är hushållerska i ett mycket välbärgat hem i Alperna, och det är inte vilket hem som helst. Godset där Pierrot flyttar in tillhör Adolf Hitler. Det dröjer inte länge förrän führern tar den lille pojken under sina vingar och Pierrots liv blir en ond spiral av hemligheter och svek.
John Boyne beskriver lika enkelt som fängslande hur ett utsatt barn växer upp till en iskall förtryckare. Pojken på bergets topp väcker angelägna frågor för ungdomar (och vuxna) kring att ta ansvar för sina handlingar och om huruvida det finns människor som är alltigenom onda.

Köp boken Pojken på bergets topp hos Bokus

Grim av Sara Bergmark Elfgren

Boken Grim

Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare. En bok som rekommenderas främst för de i övre tonåren och unga vuxna.

Köp boken Grim hos Bokus

Värsta bästa tonåren av Maria Dufva, Frida Garell

Värsta bästa tonåren - boken

Värsta bästa tonåren är den enda boken om den stora utvecklingen som sker i kroppen och själen under puberteten och om det som pågår i skolan och familjen, på fester och nätet. Det är en praktisk handbok som blandar fakta, siffror och bra-att-veta med berättelser ur verkligheten.

Köp boken Värsta bästa tonåren hos Bokus

Vi hoppas att du som tonåring (eller du som beställer åt en tonåring) hittar några böcker du tycker verka intressanta på vår lista!