Böcker med jultema

BÖCKER MED JULTEMA

Köp böcker som handlar om julen

Kom i stämning inför julen med någon av dessa böcker med jul- och vintertema. Eller varför inte ge bort en bok med julig titel i julklapp? Kanske en julinspirerad pocketbok blir ditt bidrag till julklappsspelet? Vi börjar med alla de mysiga böcker vi kan komma på som utspelar sig kring jul och avslutar med böcker med vintertema.

JULAFTON PÅ DEN LILLA ÖN I HAVET

av Jenny Colgan

Boken Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan.

Julen är en tid att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt – om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Kommer Flora att samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel tycka att hon är bärare av goda nyheter – eller kommer den här julen bli lika gråkall som högländerna i midvintertid?

Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från det krigshärjade Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner. Hans fru är dock fortfarande saknad, och hennes frånvaro påverkar dem alla. Kan familjen finna tröst och glädje ändå?

Följ med till ett vackert nordligt hörn av världen, till gemenskapen på Mure, och upplev en höglandsjul du sent kommer att glömma!

Köp JULAFTON PÅ DEN LILLA ÖN I HAVET hos BOKUS

EN OVÄNTAD JUL

av Natalie Cox

Boken En oväntad jul av Natalie Cox.

Charlie älskar inte julen. Särskilt inte den här julen. Charlies pojkvän har lämnat henne för sin personliga tränare, hennes mamma har åkt på en långresa med sin senaste man och som lök på laxen har hennes Londonlägenhet blivit förstörd i en gasexplosion. Singel, med lätt hjärnskakning och tillfälligt hemlös, inser Charlie att hon bara har ett ställe att åka till: sin kusins Jez hundpensionat i Devon. Charlie är inte precis en hundperson, men hur illa kan det vara ? Planerna på en stillsam jul i en charmig liten by kommer snabbt på skam när Jez bestämmer sig för en spontan julresa och lämnar Charlie ensam med hundpensionatet. Den gravida beaglen Peggy och den ängslige grand danoisen Malcolm verkar ha bestämt sig för att hålla Charlie på tå. Och var är Cal, den outhärdligt nedlåtande men stilige veterinären, när man behöver honom? Nedräkningen till julafton pågår och Charlies liv har aldrig känts så rörigt. Men med lite hjälp av sina nya fyrfota vänner kanske hon kan lära sig ett och annat om att leva i nuet, omfamna det oväntade och att vara öppen för kärleken.

Köp EN OVÄNTAD JUL hos BOKUS

TRE SYSTRAR OCH EN JUL ATT MINNAS

av Sarah Morgan

Boken Tre systrar och en jul att minnas av Sarah Morgan.

Det enda Suzanne McBride önskar sig till jul är att hennes tre döttrar ska komma hem och att de ska vara lyckliga. Men när Posy, Hannah och Beth återvänder till sitt barndomshem i skotska högländerna börjar gamla spänningar och begravda hemligheter genast bubbla upp till ytan. Suzanne är fast besluten om att de ska fira en perfekt jul tillsammans, men innan det kan bli verklighet finns det saker från det förflutna som måste upp på bordet. En berättelse om mammor och döttrar, kärlek och familjeband.

Köp TRE SYSTRAR OCH EN JUL ATT MINNAS hos BOKUS

DAN FÖRE DAN

av Felicia Welander

Boken Dan före dan av Felicia Welander.

Det är slutet av november och Sigrid är på väg hem för att överraska sin familj efter en längre utlandsvistelse. Mer än något annat ser hon fram emot att få fira en traditionsenlig jul i stugan i Hälsingland, precis som vanligt. Men det visar sig att hennes familj har gjort upp andra planer, eftersom de trodde att Sigrid skulle bli kvar i Wien. Inte ens barndomskompisen Nina har tid att ses. Sigrid bestämmer sig för att göra det bästa av situationen. Hur svårt kan det vara att hitta någon att fira jul med, egentligen? En internetdejt, kanske? Sigrid ger sig i kast med att skapa den perfekta julen i Hälsingestugan. Men inget går som hon har tänkt sig, särskilt inte när hon håller på att bränna ner hela huset och blir räddad av den hon minst av alla hade väntat sig. En juldoftande berättelse om vänskap och varför det är okej att känna sig lite ensam ibland.

Köp DAN FÖRE DAN hos BOKUS

KÄRLEK I MÅN AV SNÖ

av Lina Forss

Boken Kärlek i mån av snö av Lina Forss.

Detta är en romantisk komedi om Kate och Kalle som verkligen inte vill träffas.

Innan OS-medaljören Kate födde barn på en turnébuss var hon världens högst betalda handbollspelare. Reggaestjärnan Rock är en bra människa men en usel pappa, så när Britta ska börja skolan lämnar Kate honom. Tillbaka i Sverige jobbar Kate på Svenska Akademiens kansli. Hon och Britta bor på idylliska Djurgården, tillsammans med mamma Dollan och ett gäng mostrar som lägger sig i allt. Britta tror på jultomten, för Rock vågar hon inte riktigt tro på. Så Kate gör allt för att hitta en pålitlig jultomte. Fast vad Kate egentligen behöver är kärlek, omtanke, sex, delat ansvar och någon att lita på, året runt.

Barnboksförfattaren Kalle söker kärlek på barer, i triangeldramer och på Tinder. Men eftersom hans värsta mardröm är att välja fel går dejtandet inte så bra. För att ha råd med julklappar startar Kalle firman Tomteknäck. När hans bästa jultomte får mässlingen på självaste julafton, och en förtvivlad mamma mejlar och bara måste ha en tomte, tvingar Kalle sin pappa att rycka in.

Köp KÄRLEK I MÅN AV SNÖ hos BOKUS

JUL PÅ MENYN

av Debbie Johnson

Boken Jul på menyn av Debbie Johnson.

När Zoes bästa vän Kate dör i bröstcancer vänds hela hennes värld upp och ner. Från att ha varit Kates snurriga granne, som knappt kan hålla en blomma vid liv, har hon nu plötsligt ansvar för väninnans sextonåriga dotter Martha. Tillsammans flyttar de till byn Budbury vid Devons vackra kust. Kanske kan havsbrisen och lugnet hjälpa dem läka efter den stora tragedin? Som tur är finns Café Havsbris, det lilla fiket på klipporna där brustna hjärtan och vilsna själar kan samsas om bakverken och utsikten. Och flytten ser ut att göra Zoe och Martha gott. Fram till dagen då Marthas mystiska pappa dyker upp i Budbury och ställer allt på ända igen. Jul på menyn av Debbie Johnson är en hjärtevärmande och rolig feelgoodroman med härlig julkänsla. En fristående del i serien om Café Havsbris.

Köp JUL PÅ MENYN hos BOKUS

JUL I STRANDHUSET

av Veronica Henry

Boken Jul i strandhuset av Veronica Henry.

Alla älskar julen, och Lizzy Kingham är inget undantag. Men i år känns det som om hennes man och tonårsbarn varken ser henne eller uppskattar henne. De har lämnat såväl julklappsinköp som pyntande och matlagning till henne att ta hand om. Och när hon plötsligt står helt ensam under deras traditionella klä-granen-myskväll får Lizzy nog. De kan fixa sin egen jul!

Lizzy beger sig till sin favoritplats: bästa vännens lilla strandhus, ett i raden av likadana, charmiga hus på de gyllene dynerna i Everdene. I grannstugorna finns fler som lämnat något bakom sig för att söka ro vid stranden, alla med sina egna problem. Lizzy förnekar sig inte. Snart glittrar juleljusen, doften av glögg blandas med havsluften, och främlingar förvandlas till vänner.

Hemma i Pepperpot Cottage är familjen desperat. Var är Lizzy? Det blir ingen jul utan henne. Kan de hitta henne i tid och övertyga henne om att hon betyder allt för dem?

Köp JUL I STRANDHUSET hos BOKUS

DITT LIVSAFFÄR

av Fredrik Backman

Boken Ditt livs affär av Fredrik Backman.

Det är natten före julafton, en grå kvinna kommer gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Hon bär en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Ett av våra liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess.

Ditt livs affär är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det?

Köp DITT LIVS AFFÄR hos BOKUS

EN VINTER I PARIS

av Jenny Oliver

Boken En vinter i Paris av  Jenny Oliver.

Den här vintern tänker Rachel fly allt: sitt jobb, sin relationsrädde pojkvän och den lilla engelska byn som hon vanligtvis älskar. Hennes vänner har hyrt ut hennes lägenhet över jul och anmält henne till en mytomspunnen baktävling i Paris. Det är bara för Rachel att acceptera läget och packa sin väska. Samtidigt som hon kämpar med att inte knäckas av tävlingens jury och expert, den legendariska men ökända bagaren Henri Salernes, får hon svårt att inte charmas av hans snygga bror. Den lysande staden sveper snabbt in Rachel i snötäckt magi, men vad kommer hända när det plötsligt är dags att vända hem igen? En vinter i Paris är en oemotståndlig pralin till julroman. En varm verklighetsflykt till kärlekens stad.

Köp EN VINTER I PARIS hos BOKUS

JAG KOMMER HEM TILL JUL

av Joanna Bolouri

Boken Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri.

Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt en underbar lägenhet i London. En lägenhet som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul för att presentera honom för familjen. Men en vecka innan julafton gör Robert slut och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får hon knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé. Med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan att följa med till Skottland i rollen som Robert.

Köp JAG KOMMER HEM TILL JUL hos BOKUS

EN SÅNG FÖR HEDDA

av Annika Estassy

Boken En sång för Hedda av Annika Estassy.

Mindre än två veckor före jul erbjuds Lina Sundell ett avgångsvederlag av sin chef i stället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska tackar hon ja och bokar genast en tangoresa till Buenos Aires. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby, bestämmer sig Lina hastigt och lustigt för att åka upp till familjens gästgiveri och hjälpa till med julfirandet. Men också för att avkräva modern sanningen bakom den återuppståndne fadern. Vad hände mellan dem egentligen? Mamma Hedda har å sin sida det inte lätt. Oron över gästgiveriets framtid och all stress inför julen gör henne både trött och förvirrad. Vem ska ta över verksamheten när hon inte längre orkar? En berättelse om kärlek, frigörelse, försoning och modet att göra en nystart i livet.

Köp EN SÅNG FÖR HEDDA hos BOKUS

JUL I KRINOLIN

av Amanda Hellberg

Boken Jul i krinolin av Amanda Hellberg.

En oemotståndlig kärlekshistoria som sprakar av julstämning, godsaker och passion. Det är december år 1870. Den unga och fattiga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika. Först ska hon dock hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes frusna hjärta att tina och att attraktionen verkar ömsesidig trots att hon bara är karamellkokerska. Över godsets mörka korridorer svävar något romantiskt men också något sorgset och kusligt. Medan snön yr och kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i en hisnande karusell av alltmer mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse.

Köp JUL I KRINOLIN hos BOKUS

EN DAG I DECEMBER

av Josie Silver

Boken En dag i december av Josie Silver.

Laurie är inte särskilt romantisk och har aldrig trott på kärlek vid första ögonkastet. Allt förändras en snöig decemberdag när hon tittar ut genom ett bussfönster och får syn på honom. För en kort stund står tiden still. Tills bussen åker iväg och ögonblicket är över. Laurie går vidare med sitt liv men mannen dröjer kvar i hennes tankar. Ett år senare, på en julfest, presenterar Lauries bästa vän Sarah henne för sin nya pojkvän, Jack O’Mara. Laurie känner genast igen honom. Från att tidigare ha varit närmast oskiljaktiga börjar Laurie dra sig undan Sarah i ett försök att dölja sina känslor. Sarah är dock fast besluten att allt ska vara som förut och att de alla tre ska bli bästa vänner. Men hur slutar man vara förälskad? Och kommer Jack ihåg henne? Vi får följa Laurie, Jack och Sarah under tio år av kärlek, vänskap och missade ögonblick.

Köp EN DAG I DECEMBER hos BOKUS

SNÖFALL, MIRAKEL OCH FRUSNA HJÄRTAN

av Claire Sandy

Boken Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy.

Det har gått sexton år sedan Asta lämnade Irland med ett krossat hjärta och ett barn i magen. Tillsammans med dottern Kitty trivs Asta bra i London men när hennes chef, den snygga tidningsmogulen Conan, vill att hon undersöker en gråtande madonnastaty i sin gamla hemby tvingas hon plötsligt möta sitt förflutna. Astas snabbvisit i Tobercree förlängs oväntat av en vinterstorm, när hela byn blir insnöad. Samtidigt som julafton närmar sig med stormsteg måste Asta försöka ta reda på sanningen bakom den gråtande madonnan, och samtidigt återknyta kontakten med sin excentriska familj. Dessutom lyckas hon stifta bekantskap med den mystiska Jake, samtidigt som Conans mejl blir allt mer flirtiga. Men går det ens att tina upp ett hjärta som varit fruset i så många år? En historia om försoning, mirakel och kärlek.

Köp SNÖFALL, MIRAKEL OCH FRUSNA HJÄRTAN hos BOKUS

SNÖFALL ÖVER STRANDCAFÉET 

av Lucy Diamond

Boken Snöfall över strandcaféet av Lucy Diamond.

Efter en hektisk sommar på strandcaféet ser Evie fram emot sin första jul med nya pojkvännen Ed. Hon är fast besluten att det ska bli den mest perfekta, romantiska julen någonsin. Mysiga kvällar framför brasan bara de två med vin och godsaker. Men friden tar slut när Eds före detta fru plötsligt tar kontakt igen. Sedan dyker oväntade gäster upp: Eds grinige bror Jake och Evies bästa vän Amber, som just fått sitt hjärta krossat. Snöstormar och familjedraman gör att allt känns långt ifrån hur det var tänkt.

Köp SNÖFALL ÖVER STRANDCAFÉET hos BOKUS

SJU DAGAR MED FAMILJEN

av Francesca Hornak

Boken Sju dagar med familjen av Francesca Hornak.

Det är julhelg och för första gången på länge är hela familjen Birch samlad i det gamla huset i Norfolk. Äldsta dottern Olivia har kommit hem för att vara tillsammans med sin familj i en vecka. Men anledningen till det är snarare att hon måste än att hon vill. Som läkare har hon just arbetat på en plats drabbad av en epidemi och tvingas därför till en veckas karantän. Yngre dottern Phoebe tänker mest på sitt kommande bröllop. Två föräldrar och två vuxna döttrar, och hemligheter som de tvingas konfrontera under veckan i sin påtvingade karantän. Och mitt i röran dyker en oväntad gäst upp som ställer allt på sin spets.

Sju dagar med familjen är en varm och rolig roman om livets glädjeämnen och sorger – med hög igenkänningsfaktor för alla som någon gång umgåtts med sin familj lite för länge.

Köp SJU DAGAR MED FAMILJEN hos BOKUS

BRUTNA BEN OCH BRUSTNA HJÄRTAN

Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul

av Maria Ernestam

Boken Brutna ben och brustna hjärtan av Maria Ernestam.

Ingenting går riktigt Lisbeths väg i livet. Hon tycker visserligen om sitt lilla hus vid havet och trivs som lärare i Frillesås. Dessutom är hon singel, vilket trots allt är bättre än att vara olyckligt kär. Men veckorna före jul blir allt bara värre. Skolans rektor vill peta henne från idrottstimmarna och anställa en manlig alpin mästare. Gamle pojkvännen dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Lisbeths syster vill till sin makes fasa föda fjärde barnet hemma och bästa vännens dotter får problem med polisen. När sedan köket måste rivas upp är olyckan fullständig, och till råga på allt ska släktens stora julbord serveras redan klockan elva.

En rolig och varm berättelse om förväntningar, lögner, ensamhet och vänskap. Om ovanliga knep för att få det man vill ha. Och om att kanske hitta kärleken, men framför allt sig själv.

Köp BRUTNA BEN OCH BRUSTNA HJÄRTAN hos BOKUS

BERLINERPOPPLARNA

av Anne B. Ragde

Boken Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde.

Det är juletid. På släktgården Neshov utanför Trondheim samlas tre bröder runt sin mors dödsbädd. Tor är äldste brodern. Han närmare sig de sextio och har levt hela sitt liv på gården. Han har skött djurhållningen och bokföringen åt modern.Han har alltid låtit sig hunsas av henne och till och med avstått från kärleken för hennes skull. Margido återvänder motvilligt till Neshov. Han är numera begravningsentreprenör, en plikttrogen man som möter omvärlden med sträng självbehärskning. I likhet med sin storebror är Margido ogift och har aldrig haft en relation med en kvinna. Erlend  möter också upp vid moderns dödsbädd, trots att han för länge sedan stötts bort från familjen på grund av sin homosexualitet. Numera är Erlend  bosatt i Köpenhamn där han arbetar som dekoratör och lever det goda livet tillsammans med sin partner Krumme. Men under Erlends lättsamma och till synes harmoniska yta bubblar en stark vrede mot familjen. En smärtsam vrede som han inte har anförtrott sin partner. Torunn är Tors dotter från en kort passionerad relation som Tors mor snabbt hejdade från att utvecklas till något mer beständigt. Torunn dyker upp på gården som en fullkomlig överraskning för alla bröderna. Tjugo år har gått sedan bröderna sågs. Tjugo år sedan modern styrde deras tillvaro med järnhand och familjen slutligen splittrades. När modern nu dör utlöser det en rad oväntade känsloreaktioner. Tiden är kommen för avslöjanden och kanske för försoning.

Köp BERLINERPOPPLARNA hos BOKUS

JUL I DET LILLA BAGERIET PÅ STRANDPROMENADEN

av Jenny Colgan

Boken Jul i det lilla bageriet pa strandpromenaden av Jenny Colgan.

Det är snart jul i Mount Polbearne, det lilla ö-samhället strax utanför Cornwalls kust. När Polly inte är upptagen med att skapa läckerheter i det lilla bageriet på strandpromenaden myser hon med sin underbara pojkvän, Huckle. Hans honungsaffärer går dock inte så bra som de hoppats, och kanske borde de lägga sina bröllopsplaner på is ett tag? Inga problem för Polly, men Huckles barnlängtan blir inte lika lätt för henne att hantera. Det visar sig också att Pollys vän Kerensa undanhåller något. Något som riskerar att splittra de goda vännerna.

Nu nalkas en tid för familj, vänner och inte minst för julmarknaden, årets höjdpunkt! Men mitt i förberedelserna får Polly ett telefonsamtal som vänder upp och ner på allt. Hur ska hon ens kunna tänka på julen när hennes eget liv är ett enda stort kaos?

Köp JUL I DET LILLA BAGERIET PÅ STRANDPROMENADEN hos BOKUS

ÄLSKADE JÄVLA JUL

av Birgitta Bergin

Boken Älskade jävla jul av Birgitta Bergin.

Amy älskar julen. Tror hon, i varje fall. På senare tid har alla jultraditioner och att-göra-listor känts som ett tvång. Inte blir hetsen mindre av att Amys deckardebut verkar ha gått både läsare och bokhandel förbi, trots hennes ansträngningar om att göra sig hörd i mediebruset. Allt förändras när Sveriges mest framgångsrika förläggare hör av sig. Han viftar med ett femboksavtal, uppfinner en ny genre, tycker att hon ska ha med mer sex och ser till att Amy hamnar i en morgonsoffa i tv. Mediesverige nappar och plötsligt är Amy eftertraktad och förföljd av ett nättroll.       

Livet snurrar allt fortare och Amy inser att hon inte hänger med. Hon har tappat kontrollen över sitt författarskap och hennes älskade jul är i fara. Inte blir det bättre av att hon slår vad med sin man om att klara sig utan sociala medier i en hel vecka. Julen närmar sig med stormsteg, totalrenoveringen av köket förvandlas till en katastrof, hennes bok rusar på försäljningslistorna och hon syns på löpsedlarna i en het omfamning med en främling.      

Köp ÄLSKADE JÄVLA JUL hos BOKUS

POIROTS JUL 

av Agatha Christie

Boken Poirots jul av Agatha Christie.

Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner. Alla lika försummade som fyllda av hat mot varandra och sin far. Väl medveten om detta finner Simeon en sadistisk tillfredsställelse i att samla den dysfunktionella familjen för att fira jul tillsammans. Fast i sin rullstol ägnar han högtiden åt att utdela trakasserier och det råder ingen brist på konflikter i familjen. Men när Simeon hittas ihjälslagen går ändå ingenting ihop. Från sitt stilla julfirande kallas Hercule Poirot till familjen Lees gods. Allt efter som han lägger ihop bitarna i mysteriet nystas fler mörka hemligheter upp än vad familjen skulle önska.

Poirots jul utkom år 1938 och mottogs och anses vara en av Agatha Christies främsta romaner. Här i nyöversättning av Helen Ljungmark där förlegade begrepp har moderniserats.

Köp POIROTS JUL hos BOKUS

EN RÖD LITEN FÅGEL I JULETID

av Fannie Flagg

Boken En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg.

Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel.

Köp EN RÖD LITEN FÅGEL I JULETID hos BOKBÖRSEN

VINTER VID SOMMEN

av Camilla Dahlson

Boken Vinter vid Sommen av Camilla Dahlson.

Lisen är en ensamstående tvåbarnsmamma som harvar på med sitt skiftjobb i matbutiken för att få livet att gå ihop. Men så en dag förändras allt då Lisen helt plötsligt får ärva ett spa-pensionat från en okänd kvinna. Allt visar sig dock inte vara guld och gröna skogar. Finanserna är usla och Lisen, som aldrig drivit vare sig pensionat eller spa-anläggning, får glatt improvisera med allt ifrån honungsinpackningar till fiskbehandlingar. Till sin hjälp har hon stjärnkocken Einar som på ett mystiskt sätt dyker upp när hon som mest behöver det. Och till sin ”stjälp” har hon den aningen truliga Majken, som tidigare drivit Solhagen och nu vägrar släppa taget. Kan de tillsammans rädda Solhagen från ruinernas brant?

Köp VINTER VID SOMMEN hos BOKUS

VINTER I DRÖMHUSET

av Maeve Binchy

Boken Vinter i drömhuset av Maeve Binchy.

De tre systrarna Sheedy har bott i Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust så länge som någon kan minnas. Huset håller helt på att förfalla när den driftiga Chicky Starr återvänder från USA och lyckas köpa det av systrarna. Huset ska Chicky omvandla till ett fint hotell där hon ska erbjuda stressade storstadsbor en lite annorlunda semester med middagar, vila, rekreation och umgänge. Till sin hjälp har hon några av Stoneybridges söner och döttrar som av en eller annan anledning valt att komma tillbaka efter vistelser i Dublin eller utomlands.

Gästerna börjar anlända: sjuksköterskan Winnie som tvingas tillbringa en vecka med sin svärmor i Stone House, amerikanske skådisen John som missat flyget tillbaka till USA, de trevliga läkarna Henry och Nicola som bär på en hemlig dröm och svenske Anders som vill lära sig mer om den irländska folkmusiken.

A Week in Winter blev Maeve Binchys sista roman och belönades med Irish Book Award.

Köp VINTER I DRÖMHUSET hos BOKUS

MOT DEN GLITTRANDE SNÖN VID VÄRLDENS ÄNDE

av Eowyn Ivey

Boken Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey.

Vintern 1885 leder krigshjälten överste Allen Forrester en liten grupp män på ett omöjligt uppdrag: att resa uppför Wolverinefloden och kartlägga dess vidsträckta och vilda Alaskamiljö. Bakom sig lämnar han sin nyblivna fru Sophie, gravid med deras första barn. Forrester skriver ner sina extraordinära äventyr med hoppet att hans dagbok når henne om han inte återvänder. Omgivningarna kring Wolverinefloden är häpnadsväckande vackra och svårtillgängliga. Medan de kartlägger trakterna och samlar information om indianfolken, vars kunskap om naturen är olik allt de tidigare lärt sig, upptäcker Forrester och hans män den tunna gränsen mellan människa och vilt djur, levande och döda. Männen vet att de kommer att stå inför prövningar som hunger och livsfara, men kan inte komma ifrån känslan att något större, någon mystisk kraft, hotar deras liv. 

Samtidigt, i Vancouver, drömmer Sophie om att få resa vid sin mans sida. Hon vet inte att vintern kommer att kräva lika mycket av henne som av hennes man, och att både hennes hopp och mod kommer att bli testade till bristningsgränsen. Hon upptäcker en ny teknik, fotograferingen. Kan den hjälpa henne genom de långa månaderna?

Sanningarna Allen och Sophie upptäcker under loppet av detta deras ödesmättade år kommer att förändra deras, och alla deras efterlevandes, liv för alltid. En berättelse om äventyr, kärlek och överlevnad.

Köp MOT DEN GLITTRANDE SNÖN VID VÄRLDENS ÄNDE hos BOKUS

ITALIENSKA SKOR

av Henning Mankell

Boken Italienska skor av Henning Mankell.

Det är vinter ett av de första åren av 2000-talet. På en ö i yttersta havsbandet lever Fredrik i en stor tystnad, omgiven av sin hund och katt, med en myrstack i sitt vardagsrum. En mörk hemlighet, ett ödesdigert misstag har gjort honom till en skygg ensling. En morgon står en kvinna med rollator ute på isen. Det är Harriet som han svek för över 30 år sedan, som han lämnade utan att säga ett ord. Harriet ska snart dö och kräver nu att Fredrik ska infria det löfte han en gång gav henne. Att ta med henne till en avlägsen skogstjärn där de skulle simma tillsammans när de gift sig. Tillsammans gör de en resa som på många sätt blir omskakande och leder till möten med märkliga människor. En resa genom ett vintrigt Sverige som sker lika mycket i det inre. Särskilt för Fredrik som nu får en möjlighet att ta ansvar för den katastrof han orsakat.

En roman där döden och smärtan finns med lika mycket som glädjen och livslusten. Ingen jul i sikte. Men vinter!

Köp ITALIENSKA SKOR hos BOKUS

VINTERSAGA

av Mark Helprin

Boken Vintersaga av Mark Helprin.

Vintersaga är en fantasyroman som äger rum i ett mytiskt New York City. Staden är markant annorlunda än verkligheten och berättelsen utspelar sig i en industriell Edwardisk era nära 1900-talets början.

Den mekaniske mästaren och inbrottstjuven Peter Lake försöker råna en herrgård men möter då den kroniskt sjuka societetsskönheten Beverly Penn, dottern i huset, och blir kär. Detta blir början på en förändringsresa för Peter. Det är en saga om kampen mellan det onda och det goda. Om det tusenåriga riket och människans längtan efter det. Om Peter Lakes hundraåriga kamp med gangsterligan Short Tails. Men också om hans vita sto Athansor som kan hoppa över hela kvarter och till och med flyga.

Köp VINTERSAGA hos BOKBÖRSEN

Köp WINTER’S TALE hos BOKUS

JULORATORIET

av Göran Tunström

Boken Juloratoriet av Göran Tunström.

I Sunne har man återigen samlats för att uppföra Bachs jublande Juloratorium. Då dirigenten Victor Uddes mor Fanny dör hittar Victor mängde av brev från fadern Sidner. Victor har inte sett Sidner sedan han var liten men förstår nu att han försökt hålla kontakt men att Fanny gömt breven. Victor börjar läsa och finner en berättelse som spänner över tre generationer, från 30-talet till nutid. Handlingen rör sig mellan Värmland och Nya Zeeland. Som en tråd genom romanen löper Sidner Nordenssons sökande efter en balans mellan den ofrånkomliga sorgen och kärlekens helande kraft. Sidner berättar bland annat om modern Solveig som levde för musiken och vars högsta dröm var att medverka i Bachs juloratorium i byns kyrka. Men som på väg till en repetition råkade trampas ihjäl av en flock kor.

Köp JULORATORIET hos BOKUS

SNÖBARNET

av Eowyn Ivey

Boken Snöbarnet av Eowyn Ivey.

Året är 1920. Mabel och Jack, ett medelålders äkta par, har slagit sig ned i Alaska för att börja ett nytt och annorlunda liv. Men livet i ödemarken är hårt och samtidigt tyngs de av saknaden efter det barn de aldrig fick. På årets första vinterdag grips de plötsligt av sprudlande livsglädje och bygger ett litet barn av snö. Nästa dag är snöbarnet borta, men de får en glimt av en ljushårig liten flicka som springer iväg mellan träden. Den lilla flickan kallar sig Faina. Hon lyckas oförklarligt överleva i den ogästvänliga naturen. Sakta, sakta vinner Mabel och Jack hennes förtroende, och så småningom börjar de betrakta henne som sin egen dotter. I tysthet föreställer sig Mabel att Faina fötts ur snö och is och kommit till dem som svar på deras önskan och längtan. Inte ens när hon tvingats inse att Fainas bakgrund är mycket mer jordnära och smärtsam kan hon släppa tanken på snöbarnet som kom till jorden på årets första vinternatt. Men ingenting är riktigt vad det verkar vara. Sanningen om Faina förändrar Jacks och Mabels liv för alltid.

Köp SNÖBARNET hos BOKBÖRSEN

DEN FRUSNA TRÄDGÅRDEN

Winter Garden av Kristin Hannah

Boken Den frusna trädgården av Kristin Hannah.

Systrarna Whitson är så olika två syskon kan bli. Meredith har stannat kvar i den trygga lilla småstaden, gift sig, skaffat barn och så småningom övertagit ansvaret för familjens äppelodling. Den rastlösa, orädda Nina är däremot på ständig resa till världens oroshärdar i sitt yrke som krigsfotograf. När systrarnas far plötsligt blir svårt sjuk återvänder de till barndomshemmet och konfronteras med sin kyliga, avståndstagande mor, Anya. Nina blir besatt av att få henne att berätta hela den hemlighetsfulla saga hon så många gånger har påbörjat för sina döttrar, men aldrig riktigt lyckats avsluta. Därmed inleds en resa genom moderns ryska förflutna, som tar systrarna längre än de någonsin hade kunnat ana. Det visar sig att deras mor bär på hemligheter de aldrig kunnat föreställa sig och som kommer att ändra deras uppfattning om vilka de själva är.

Köp DEN FRUSNA TRÄDGÅRDEN hos BOKUS

Nedan listar vi julböcker som ännu inte översatts till svenska men finns på engelska.

COMFORT AND JOY

av Kristin Hannah

Boken Comfort and Joy av Kristin Hannah.

I denna moderna och hjärtevärmande saga får vi möta nyskilda Joy Candellaro. Joy älskar egentligen julen men står nu utan egen familj att fira med då hon och systern inte har någon kontakt. Hon köper i hemlighet en flygbiljett norrut. Men planet kraschar i en mörk skog. Som genom ett mirakel överlever Joy och de andra passagerarna.

Daniel O’Shea är nybliven änkling och har återvänt till den lilla staden Rain Valley med sin son Bobby. Detta kommer att bli sexårige Bobbys första jul utan sin mamma. Bobby har stängt sig ute från världen och umgås mest med sina låtsasvänner. När Joy och Bobby möts finns ett omedelbart band dom emellan. Ödet har fört dom samman för att dessa sårade själar åter ska minnas vad det innebär att vara en familj. Ska Joy våga starta om?

Köp COMFORT AND JOY hos BOKUS

WINTER STREET

av Elin Hilderbrand

Boken Winter Street av Elin Hilderbrand.

I Elin Hilderbrands första julroman samlas en familj på ön Nantucket för att fira jul. Men julen bjuder på en del överraskningar. Kelley Quinn äger Nantuckets Winter Street Inn och är stolt pappa till fyra barn: Patrick, Kevin, Ava och Bart. Alla utflugna och med, på olika sätt, oordnade liv. När julen närmar sig ser han fram emot att samla familjen. Men kaos uppstår då han kommer på sin fru med att kyssa tomten redan innan jul. Då de tre äldsta barnen har nog med sitt eget kaos och den yngsta inte går att nå då han är på uppdrag i Afghanistan ser det ut som att lotten att ordna jul på Winter Street Inn faller på Kelleys ex-fru.

Köp WINTER STREET hos BOKUS

Köp även uppföljaren CHRISTMAS ON NANTUCKET hos BOKUS

WAYS TO HIDE IN WINTER

av Sarah St. Vincent

Boken Ways To Hide In Winter av Sarah St. Vincent.

Efter att vid 22 års ålder ha överlevt en livsomvälvande olycka drar sig Kathleen bort till en avlägsen camping lodge i en delstatspark. Där steker hon hamburgare till hjortjägare och vandrare. Men när en mystisk främling med stark accent dyker upp från ingenstans i den vintriga tystnaden på Blue Ridge Mountains blir den annars tillbakadragna Kathleen nyfiken. Han säger att han är en student från Uzbekistan. Men Kathleen känner att han döljer något. Något som skrämmer honom. I den vänskap som uppstår absorberas hon av hans hemligheter men tvingas samtidigt konfrontera sina egna. Även när hennes känsla av att vara i fara växer.

Köp WAYS TO HIDE IN WINTER hos BOKUS