Var kommer ordet ”kiosk” ifrån?

Vad har ordet kiosk för ursprung och vad är en kiosk?

Ordet kiosk kom till svenska via franska, där det stavas ”kiosque”. Den franska versionen av ordet härstammar i sin tur från det turkiska ordet ”köşk”, som betyder ”paviljong” eller ”sommarhus”. Ordet ”köşk” härstammar i sin tur från det persiska ordet ”kōšk”, med samma betydelse.

Ordet kiosk introducerades i det svenska språket under 1600-talet och refererade ursprungligen till en liten, dekorativ byggnad i en trädgård eller park. Med tiden har ordets betydelse utvidgats till att omfatta alla små, fristående strukturer som används för att sälja varor eller tjänster, till exempel en tidningsstånd eller en biljettkiosk.

Betydelse av ordet kiosk

En kiosk är en liten, fristående struktur som vanligtvis används för att sälja varor eller tjänster. Kiosker finns ofta på offentliga platser, som köpcentra, flygplatser och tågstationer. De är ofta självbetjänade, vilket innebär att kunder kan interagera med kiosken utan att behöva hjälp av en säljare.

Kiosker kan användas för en rad olika ändamål, bland annat:

  • Försäljning av varor: Kiosker kan användas för att sälja en mängd olika varor, till exempel mat, dryck, souvenirer och biljetter.
  • Tillhandahålla tjänster: Kiosker kan användas för att tillhandahålla en mängd olika tjänster, till exempel information, betalning av räkningar och utskrift av biljetter.
  • Insamling av data: Kiosker kan användas för att samla in data från kunder, till exempel enkäter och feedback.

Ytterligare information om kiosker

  • Kiosker kan vara antingen inomhus eller utomhus.
  • Kiosker kan vara pekskärmar eller icke-pekskärmar.
  • Kiosker kan vara anslutna till internet eller inte.

Hälsningar Ordkollen