Alla böcker av Astrid Lindgren

Vilka böcker har Astrid skrivit och var kan du köpa hennes böcker?

Astrid Lindgren är känd över hela världen för sina böcker om Pippi Långstrump, Mio min Mio och Ronja Rövardotter. Böckerna är översatta till 107 olika språk och har sålt i över 165 miljoner exemplar. Men få känner till hela Astrid Lindgrens bokskatt. Därför har vi här försökt lista allt hon skrivit.

BRÖDERNA LEJONHJÄRTA

Bröderna Lejonhjärta - en roman av Astrid Lindgren.

Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö.

”I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonathan. ”För det är i Nangijala som alla sagor händer.” Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv. Och tänka sig, precis som Jonathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land. På andra sidan bergen ligger Törnrosdalen där den onda Tengil tagit makten och gjort folket till slavar. Uppe i en håla i bergen har han den eldsprutande urtidsdraken Katla som han kan styra med en lur.

Ålder 6-9 år

Köp Bröderna Lejonhjärta hos BOKUS

MIO MIN MIO

Mio min Mio - en roman av Astrid Lindgren.

Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter den försvunne Bo Vilhelm Olsson? Han var borta, och ingen fick någonsin veta vart han tog vägen …

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt.

Ålder 6-9 år

Köp Mio min Mio hos BOKUS

RONJA RÖVARDOTTER

Ronja Rövardotter - en roman av Astrid Lindgren.

En natt när åskan går över Mattisborgen föder Lovis sitt och rövarhövdingen Mattis första barn, flickan Ronja. Vid tio års ålder har hon blivit en orädd och nyfiken flicka. Då hon blir vän med den rivaliserande Borkahövdingens son Birk blir hon tvungen att göra uppror mot sin fader. Birk och Ronja flyttar ut i skogen och upplever hisnande äventyr tillsammans.

Ålder 6-9 år

Köp Ronja Rövardotter hos BOKUS

RASMUS PÅ LUFFEN

Boken Rasmus på luffen av Astrid Lindgren.

När man är en barnhemspojke med rakt hår som ingen vill ha, då kan man nästan lika gärna vara död, anser Rasmus. Men så får han en lysande idé. Man kan ge sig av från barnhemmet, rymma, gå ut i världen och ta reda på någon som vill ha en. Om de inte har någon annan att välja på, så måste de ju ta en, tror Rasmus.

Precis så som Rasmus hade tänkt blir det inte. Han träffar i alla fall Paradis-Oskar, som kallar sig Guds rätte gök och går på luffen han också. Och det går rätt bra ändå. Det händer så mycket när man går på luffen…

Boken ingår i ASTRID LINDGRENS SAMLINGSBIBLIOTEK, en vacker samlarserie som omfattar alla Astrid Lindgrens barn- och ungdomsböcker utgivna av Rabén & Sjögren.

Ålder 6-9 år

Köp Rasmus på luffen hos BOKUS

VI PÅ SALTKRÅKAN

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren.

Gå ner till Strandvägskajen i Stockholm en sommarmorgon och se om där ligger en liten vit skärgårdsbåt med namnet Saltkråkan I. Om det gör det, så är det bara att gå ombord. Prick klockan tio kommer hon att klämta till avgång och backa från kajen för nu ska hon ut på sin vanliga färd, den som slutar vid öarna ytterst i havsbandet. Där ligger Saltkråkan, ön som har gett henne sitt namn.

Och dit kom en dag i juni förra året en sommargästfamilj. Det var en far och hans fyra barn, Melkerson hette de, stockholmare var de, ingen av dem hade varit på Saltkråkan förut. Därför var de nu mycket förväntansfulla.

Blev deras sommar ljuvligare, händelserikare och roligare än den skärgårdssommar som tusentals andra stockholmare upplever varje år? Det är svårt att säga. Familjen Melkerson tyckte nog att den var det.

Ålder 6-9 år.

Köp Vi på Saltkråkan hos BOKUS

STORA BOKEN OM KARLSSON PÅ TAKET

Stora boken om Karlsson på taket - en samlingsvolym.

En samlingsvolym som omfattar de tre böckerna: Lillebror och Karlsson på taket, Karlsson på taket flyger igen och Karlsson på taket smyger igen.

På fjärde våningen i ett hyreshus någonstans i Stockholm bor Lillebror. Allra helst vill han ha en egen hund. Uppe på taket, i en liten stuga bakom den stora skorstenen, bor en herre som heter Karlsson. Han är, enligt sig själv, en vacker, genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. På ryggen har han en liten propeller och med den kan han flyga … Han bestämmer sig för att landa hos Lillebror. Efter det blir ingenting sig likt.

Karlsson gör precis som han vill – han äter upp allt godis själv, tar alltid den största kakan och tycker om att fifilura och tirritera folk. Han är helt övertygad om att han är bäst på allt och talar gärna om det för alla. Han vill gärna ha presenter och hitta på roligheter – och om något går sönder eller förvinner så är det en världslig sak och inget att sura för. Lillebror älskar att Karlsson gör hans liv till ett äventyr.

Ålder 6-9 år

Köp Stora boken om Karlsson på taket hos BOKUS

BOKEN OM LOTTA PÅ BRÅKMAKARGATAN

Boken om Lotta på Bråkmakargatan - en samlingsvolym.

Jonas och Mia-Maria och Lotta bor i ett gult hus på Bråkmakargatan. De har så roligt hela dagarna, det finns väl nästan inga barn som har så roligt. Fast Lotta är envis som en gammal get, säjer pappa. Och hon har så mycket idéer, säjer morfar.

Tänk, en gång tog hon och hängde upp sina plättar på grenarna i ett träd, så att de satt där och fladdrade för vinden. Lotta bet i dem när hon blev hungrig. ”Jag leker att jag är ett litet lamm som betar löv i skogen”, sa hon. Och när hon nyss hade fyllt fem år bestämde hon sig en dag för att flytta hemifrån. När mamma kommer in i barnkammaren är där tomt, där ligger bara en lapp som Lotta har skrivit. På den står det: JA HA FLÖTAT TITA I PAPERSKORJEN.

Denna bok är en samlingsvolym som innehåller båda böckerna om Bråkmakargatan; ”Barnen på Bråkmakargatan” och dess uppföljare, ”Lotta på Bråkmakargatan”.

Ålder: 6-9 år

Köp Boken om Lotta på Bråkmakargatan hos BOKUS.

DRAKEN MED DE RÖDA ÖGONEN

Draken med de röda ögonen - en berättelse av Astrd Lindgren.

Det här är historien om den lilla gröna draken som föddes en dag av suggan i svinstian. Och om hur barnen i gården matade den lilla draken med ljusstumpar, snören och korkar, och kelade med honom så att han blev riktigt tam. Ända tills den kväll då han blev utsläppt i hagen tillsammans med smågrisarna. Då kom han fram och tog farväl och flög sedan iväg mot den eldröda solen.

Astrid Lindgrens berättelse, så fylld med känslor, och Ilon Wiklands både roliga och vackra bilder ger berättelsen en säregen magi. Berättelsen finns även med i samlingsvolymen Sagorna som utkom 1980.

Ålder 3-6 år

Köp Draken med de röda ögonen hos BOKUS

JUL I STALLET

Jul i stallet - en julberättelse av Astrid Lindgren.

”Det var en gång ett barn som satt i sin mammas knä. Det var jul och barnets mamma berättade om en alldeles särskild julnatt i ett stall för länge sedan. Barnet såg alltsammans för sig som
om det hänt i deras stall, på deras egen gård …”

Så börjar ramberättelsen i Jul i stallet och därefter följer Astrid Lindgrens återberättande av Julevangeliet.

Ålder 3-6 år

Köp Jul i stallet hos BOKUS

BRITT-MARIE LÄTTAR SITT HJÄRTA

Britt-Marie lättar sitt hjärta av Astrid Lindgren.

”Det började med att jag fick mammas gamla skriv-maskin. Ett stort, åbäkigt skrälle, vars blotta åsyn skulle kunna stämma blod på en skrivmaskinsreparatör. Så dålig är den nämligen. /…/
Men nog är det underligt med ägodelar. De ställer faktiskt krav på en. Har man en ko måste den mjölkas, har man ett piano måste man spela och – minsann – har man en skrivmaskin måste man skriva på den.”

Britt-Mari skaffar sig en brevvän för att ha något vettigt att skriva på sin egen ägandes skrivmaskin. Och för brev-vännen Kajsa berättar hon om hela sin stora, röriga och glada familj, om sina kärleksbekymmer och sitt händelserika liv i Villa Ekeliden, Småstad

Ålder: 9-12 år

Köp Britt-Marie lättar sitt hjärta hos BOKUS

KERSTIN OCH JAG

Kerstin och jag av Astrid Lindgren.

Kerstin och Barbro är ett par tvillingar i tonåren, som genom en ödets eller rättare sagt en faders nyck råkat hamna på en mindre herrgård på landet. Hur den förfallna gården sätts i stånd trots brist på kontanter, om tvillingarnas del i denna återuppbyggnad och hur de skaffar sig var sin manliga beundrare, därom handlar denna glada och skojfriska bok.” (ur baksides-texten på den första utgåvan 1945)

Att Astrid Lindgren växte upp på landet, att hon visste en hel del om lantbruk och att hon hela livet älskade naturen går inte att ta fel på. Denna hennes andra flickbok är en hyllning till lantlivet och till naturens skönhet. Dessutom är den en rolig skildring av ännu en ung hjältinna med skinn på näsan.

Ålder: 12-15 år

Köp Kerstin och jag hos BOKUS

ALLA SAGOSAMLINGAR

SUNNANÄNG

Sunnanäng - en sagosamling av Astrid Lindgren.

”För länge sen, i fattigdomens dagar …” Så börjar var och en av de vackra sagorna i denna bok. Det är ”Sunnanäng” som berättar om de två små syskonen Anna och Mattias som blev ensamma i världen och fick slita ont hos bonden i Myra. Det är ”Spelar min lind, sjunger min näktergal?” där det lilla fattighjonet Malin längtar så intensivt efter något vackert och roligt i Norkas fattigstuga att en lind växer upp ur en vanlig ärt. Det är ”Tu tu tu!” där Stina Maria blir fånge hos de underjordiska sedan vargen rivit alla får för det fattiga folket i Karpela by. Och det är ”Junker Nils av Eka”, en hjältesaga där trohet och mod visar sig vara egenskaper som övervinner till och med döden.

Sunnanäng innehåller några av Astrid Lindgrens allra skönaste och sorgligaste sagor.

Ålder 6-9 år

Köp Sunnanäng hos BOKUS

KAJSA KAVAT

Kajsa Kavat - en sagosamling av Astrid Lindgren.

En samling berättelser av Astrid Lindgren där vi får träffa en rad olika barn, vanliga och märkvärdiga, glada och olyckliga. Nästan alla är modiga och sturska, snabba och finurliga, med glimten i ögat.

Kajsa Kavat till exempel, som hjälpte mormor med julstöket och stod på torget och sålde karameller, eller Kalle i Bäcktorpet som var den ende som inte var rädd när den stora tjuren kom lös. Här finns också Märit, huvudperson i den kanske sorgligaste berättelsen av dem alla, men också Albin och Stig som tävlar om vem som kan hoppa högst. Här finns allvar och sorg, vilda äventyr, bubblande humor och stor värme i en sagolik blandning.

Innehåller följande berättelser:

Kajsa Kavat
Småländsk tjurfäktare
Gull-Pian
Lite om Sammelagust
Nånting levande åt Lame-Kal
Hoppa högst
Stora syster och lille bror
Pelle flyttar till Komfusenbo
Märit
Godnatt, herr luffare!

Ålder 6-9 år

Köp Kajsa Kavat hos BOKUS

NILS KARLSSON PYSSLING

Nils Karlsson Pyssling - en sagosamling av Astrid Lindgren.

Astrid Lindgrens första sagosamling från 1949 innehåller en mängd berättelser som blivit oförglömliga klassiker. Här får vi lära känna Nils Karlsson-Pyssling, herr Liljonkvast som tar med den sjuke pojke Göran till Skymningslandet, Peter och Petra som hör till det gåtfulla småfolket, den muntra klockgöken Lustig-Gök, den busiga dockan Mirabell som växer upp i ett grönsaksland, Allrakäraste syster och den grymme rövaren Fiolito i berättelsen ”Ingen rövare finns i skogen”. Dessutom En natt i maj och Prinsessan som inte ville leka. Nästan alla dessa noveller handlar om barn som finner nya vänner ifrån olika fantasivärldar, oftast handlar det om småfolket, pysslingar eller en docka som får liv.

Astrid Lindgren belönades 1950 med Nils Holgersson-plaketten för denna bok.

Ålder 6-9 år

Köp Nils Karlsson Pyssling hos BOKUS.

ALLA BÖCKER OM MADICKEN

MADICKEN

Barnboken Madicken av Astrid Lindgren.

I det stora, röda huset nere vid ån, där bor Madicken. Där bor också mamma och pappa och lillasyster Lisabet och en svart pudel som heter Sasso, och en kattunge som heter Gosan. Och så Alva.

Madicken heter egentligen Margareta, men när hon var liten kallade hon sig själv Madicken, och fastän hon nu är nästan sju år heter hon fortfarande så. Det är bara när hon behöver förmanas som hon kallas Margareta. Det är ganska ofta det. För hon har så många tokiga infall och tänker sig aldrig för … Förrän efteråt.

Åleder 6-9 år

Köp Madicken hos BOKUS.

MADICKEN OCH JUNIBACKENS PIMS

Madicken och Junibackens Pims.

Junibackens Pims, det är Lisabet, det. I alla fall kallas hon så av farbror Nilsson. Och Lisabet, hon följer sin storasyster i vått och torrt, vilka äventyrligheter Madicken än hittar på. Som när Madicken ska gå och titta på majelden. Då vill hon vara så fin att hela stan häpnar. Framför allt vill hon ha sina nya sandaler. Men det får hon inte för mamma. Fast Madicken är bångstyrig ibland, och när hon kommer till majelden är hon trots allt skrudad i sandalerna. Men konstigt nog lägger ingen märke till dem. Ingen mer än Mia, Madickens klasskamrat, hon som har så mycket pippor i håret. Så går det som det går också. Illa går det för Madickens sandaler. ”Du är inte klok, Madicken”, säger Lisabet.

Ålder: 6-9 år

Köp Madicken och Junibackens Pims hos BOKUS.

TITTA MADICKEN, DET SNÖAR!

Titta Madicken, det snöar.

Äntligen snöar det över Junibacken och Lisabet och Madicken leker i snön. Men nästa dag är Madicken sjuk och Lisabet får gå själv med Alva och köpa julklappar. Då kommer Gustav och påstår att Lisabet bara är en liten jäntunge som inte törs tjuvåka baktill på en släde. Törs hon väl visst! Innan hon vet ordet av står hon på medarna bakom Anderssons släde på väg rakt ut i skogen … Vilket äventyr det blir!

Ålder 3-6 år

Köp Titta Madicken, det snöar hos BOKUS

ALLA BÖCKER OM PIPPI LÅNGSTRUMP

PIPPI LÅNGSTRUMP

Barnboken Pippi Långstrump av Astrid Lindgren.

1945 ställde Pippi Långstrump till med revolution i barnkammaren. Sedan dess har de hisnande, roliga, fartfyllda och oerhört underhållande berättelserna lästs och älskats av många generationer runt om i världen.

Pippi Långstrump är den allra första boken om Pippi Långstrump, den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor i Villa Villekulla med sin häst och sin apa. En kappsäck full med gullpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare!

Ålder 6-9 år

Köp Pippi Långstrump hos BOKUS

PIPPI LÅNGSTRUMP GÅR OMBORD

Pippi Långstrump går ombord.

Pippi Långstrump är den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villekulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med gullpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare! Här får vi följa med när hon köper arton kilo karameller, när hon går på marknad och tämjer boaormar och busar, när hon tar Tommy och Annika till en öde ö och är skeppsbruten i två dagar. Man har aldrig tråkigt i sällskap med Pippi Långstrump! Läs också de andra berättelserna om Pippi: Pippi Långstrump och Pippi Långstrump i Söderhavet.

Ålder 6-9 år

Köp Pippi Långstrup går ombord hos BOKUS

PIPPI LÅNGSTRUMP I SÖDERHAVET

Pippi Långstrump i Söderhavet.

I tredje boken om Pippi letar barnen efter en spunk och ordnar frågesport på Pippis vis.Tommy och Annika får följa med till Kurrekurreduttön i Söderhavet och Pippi tämjer skurkar som vill stjäla pärlorna som kurredutt-barnen spelar kula med. Till sist äter de krumelurpiller – då behöver de aldrig bli stora …

Ålder 6-9 år

Köp Pippi Långstrump i Söderhavet hos BOKUS

PIPPI PÅ RYMMEN

Pippi på rymmen.

Godis är också bra att ha när man ska rymma, sa Tommy. Ska vi köpa lite för säkerhets skull, Pippi?
Nej, sa Pippi, det ska vi inte. För jag har inga gullpengar med mej.
Inga gullpengar! Varför då i all sin dar? När Pippi hade en hel kappsäck full?
Det märks att ni inte vet hur det går till när man rymmer, sa Pippi. Alla riktiga rymmare rymmer utan pengar vetja.

Tommy och Annika längtar efter äventyr! En solig sommardag tröttnar de på att rensa jordgubbslandet och bestämmer sig för att rymma. För att lugna sin mamma tar de med sig Pippi och tur är väl det! Rymningen börjar lugnt och fridfullt, men tar en ny vändning när åskknallar dånar i skogen.

Vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de klättrar i berg, går på lina och åker tunna ner för älven. Vi får läsa om mötet mellan Pisse-Nisse och tjuren och om irrfärden i kalasbilen som kan flyga. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen?

Pippi på rymmen skrevs ursrpungligen som ett filmmanus1970.

Ålder: 3-6 år

Köp Pippi på rymmen hos BOKUS

PIPPI I HUMLEGÅRDEN

Pippi i Humlegården av Astrid Lindgren.

Pippi och Tommy och Annika läste i tidningen om buslivet i Humlegården.

”Dom skulle behöva en Pippi Långstrump”, sa Annika.

”Har du sagt’et så ska dom få en”, svarade Pippi.

Så kom det sig att världens starkaste flicka och hennes vänner flyttade till Humlegården i Stockholm. När busarna satte i gång blev de minst sagt överraskade …

Texten skrevs redan 1949 till en Barnens Dag i Humlegården. Bilderna har nu reviderats och restaurerats i denna Pippi-bok som utkom första gången år 2000.

Ålder 3-6 år

Köp Pippi i Humlegården hos BOKUS

ALLA BÖCKER OM BARNEN I BULLERBYN

ALLA VI BARN I BULLERBYN

Boken Alla vi barn i Bullerbyn av Astrid Lindgren.

I Bullerbyn finns det tre gårdar, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Där bor sex barn, Lisa och Lasse och Bosse och Britta och Anna och Olle. De leker och leker, och för det mesta är det roligt. Det är härligt att sova på höskullen, att klä ut sig och att gå i skolan – särskilt roligt är det på vägen dit och på vägen hem! Men när Olle får en egen hund då är det både märkvärdigt och roligt.

Ålder 6-9 år

Köp Alla vi barn i Bullerbyn hos BOKUS

BARA ROLIGT I BULLERBYN

Bara roligt i Bullerbyn.

Ja, visst är det roligt i Bullerbyn! Lisa och Lasse och Bosse och Britta och Anna och Olle leker sina glada lekar, klättrar i berg, jagar uroxar, matar lammungar, fångar
kräftor, sover i skogen om natten och dansar kring midsommarstången när sommaren kommer till Bullerbyn.
”Jag tycker synd om alla som inte bor i Bullerbyn”, säger Anna. Det är bara när hon och Anna ska passa Olles lillasyster som det kan vara lite besvärligt.

Ålder: 6-9 år

Köp Bara roligt i Bullerbyn hos BOKUS.

MERA OM OSS BARN I BULLERBYN

Mera om oss barn i Bullerbyn.

De sex barnen i Bullerbyn leker och har roligt nästan jämt. De åker skridskor på Norrgårdssjön – och Lasse trillar i! Men som tur är kommer han upp igen. Lisa och Anna ska gå och handla jäst, och ingefära, ättika och sytråd och falukorv utav den bästa. Det kan vara ett helt äventyr att gå och handla om man hela tiden glömmer något!
Det märkvärdigaste av allt är förstås att Olle får en liten syster. Men usch, vad ungen är ful, tycker flickorna, ända tills dopet …

Ålder: 6-9 år

Köp Mera om oss barn i Bullerbyn hos BOKUS.

ALLA BÖCKER OM EMIL I LÖNNEBERGA

EMIL I LÖNNEBERGA

Boken Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren.

Emil i Lönneberga hette en pojke som bodde i Lönneberga. Han hade runda, blå ögon, ett runt ansikte och ljust, ulligt hår. Alltihop såg snällt ut på något sätt, så man kunde tro att Emil var en riktig liten ängel. Men det skulle man bara inte inbilla sig. Fem år var han, vild och envis och stark som en liten oxe, och han gjorde hyss nästan varje dag.

Alla hans hyss får du inte höra om, men här kan du läsa om när Emil fastnade med huvudet i soppskålen och nästan inte kom loss, om när han hissade upp lilla Ida i flaggstången så att hon kunde se ända till Mariannelund, och hur han levde loppan i Hultsfred.

Ålder: 6-9 år

Köp Emil i Lönnerberga hos BOKUS.

NYA HYSS AV EMIL I LÖNNEBERGA

Nya hyss av Emil i Lönneberga.

Emil i Lönneberga, han som bodde på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland, har du någonsin hört talas om honom? Jaså, inte. Men i Lönneberga fanns det inte en enda människa som inte kände till Katthultarnas hemska lilla pojke, den där Emil som bara gjorde hyss ideligen.

Alla Emils hyss får du inte höra om, men här kan du läsa om hur han hällde paltsmet över sin pappa och täljde sin hundrade trägubbe, om när han köpte en häst och gick på styltor, och om när han och Alfred ställde till med det stora tabberaset i Katthult.

Ålder: 6-9 år

Köp Nya hyss av Emil i Lönnerberga hos BOKUS.

ÄN LEVER EMIL I LÖNNEBERGA

Än lever Emil i Lönneberga.

Emil var han som bodde i Katthult i Lönneberga och som gjorde hyss nästan varje dag. Efter varje nytt hyss satt han i snickarboden och täljde en liten rolig gubbe. 369 trägubbar stod det på hyllan till sist.

Alla hans hyss får du inte höra om, men här kan du läsa om när Emil försökte dra ut Linas tand, om när han målade Ida illande blå, när han släppte grodan i kaffekorgen, och när han gör sin modigaste bravad någonsin.

Ålder: 6-9 år

Köp Än lever Emil i Lönnerberga hos BOKUS.

ALLA BÖCKER OM KALLE BLOMKVIST

MÄSTERDETEKTIVEN BLOMKVIST

Mästerdetektiven Blomkvist av Astrid Lindgren.

Mästerdetektiven Blomkvist är bara tretton år, men en mycket skicklig detektiv i alla fall. Han bor i en liten idyllisk småstad tillsammans med Anders och Eva-Lotta. Glada strider utkämpas mellan Vita Rosen och Röda Rosen, och allting är så härligt som det bara kan vara när man har sommarlov. Men så händer något som bryter av leken och kastar mästerdetektiven och hans vänner in i livsfarliga äventyr. ”Ett farligt yrke, detektivyrket”, säger mästerdetektiven. Och han har alldeles rätt.

Ålder: 6-9 år

Köp Mästerdetektiven Blomkvist på BOKUS.

MÄSTERDETEKTIVEN BLOMKVIST LEVER FARLIGT

Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt.

Det här är berättelsen om rosornas krig och kampen om Stormumriken. Under ett par hetsiga sommarveckor rasar striden mellan Vita och Röda Rosen. På de vitas sida kämpar riddarna Anders, Eva-Lotta och Kalle – den senare mera känd som mästerdetektiven Blomkvist – mot de röda riddarna Sixten, Benka och Jonte. Striden leder dem in i den mörka slagskuggan av ett brott, som för en tid skakar den lilla stadens lugn. Och mästerdetektiven Blomkvist, som just har bestämt sig för att överge deckarbanan, tvingas än en gång att ingripa.

Ålder: 6-9 år

Köp Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt

KALLE BLOMKVIST OCH RASMUS

Kalle Blomkvist och Rasmus.

-Du snavar över bovar och banditer var du går, säger Anders till sin vän Kalle Blomkvist. Och det har Anders rätt i. Visserligen har mästerdetektiven numera lagt bort vanan att misstänka var och varannan människa i sin omgivning, men när han och Anders och Eva-Lotta under en nattlig utflykt till slottsruinen med egna ögon får se lille Rasmus rövas bort av kidnappare, då tar han upp kampen utan att tveka. Han är åter mästerdetektiven Blomkvist, som går obesegrad ur alla strider med brottsliga element.

Ålder: 6-9 år

Köp Kalle Blomkvist och Rasmus hos BOKUS

BÖCKER FÖR VUXNA AV ASTRID LINDGREN

EN KÄRLEKSHISTORIA

En essä om Astrid Lindgrens föräldrar; Samuel August från Svedstorp och Hanna i Hult. Paret träffades 1888, gifte sig 1905 och bosatte sig på gården Näs i utkanten av Vimmerby. I juli 1906 fick de sonen Gunnar som blev riksdagsman för Bondeförbundet, och i november 1907 föddes Astrid Anna Emilia. Familjen utökades med två döttrar till, Stina och Ingegerd. Under hela sitt liv älskade de två varandra innerligt. Boken är Astrid Lindgrens personliga hyllning till dem och kärleken.

Köp hos BOKUS

KRIGSDAGBÖCKER 1939-1945

Under hela andra världskriget skrev Astrid Lindgren dagbok där hon berättade om vardagen i Stockholm, om det som hände i världen och om Sveriges agerande under kriget. Astrid Lindgrens krigsdagböcker är en mycket personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla. Det här är före Astrid Lindgrens tid som världsberömd författare; den första boken om Pippi Långstrump kom ut samma år som kriget slutade, 1945. Vad många inte vet är att hon var en tidig antinazist och att hon genom hela sitt liv kämpade mot krig och våld.

Blandat med Astrid Lindgrens egna anteckningar innehåller dagböckerna mängder av utklippta artiklar ur svenska tidningar som hon kommenterar. I boken återfinns över 70 faksimilbilder av dagboksuppslagen och många hittills opublicerade familjebilder från krigsåren. Författaren Kerstin Ekman, som kände Astrid Lindgren, har skrivit förord och Astrids dotter, Karin Nyman har skrivit efterord. Totalt är det 17 dagböcker som publicerats i bokform. Ett unikt dokument från en vanlig människa och en av världens mest kända svenskar.

Köp hos BOKUS

JAG HAR OCKSÅ LEVAT!

I denna brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung får vi en inblick i deras intellektuella och politiska vänskap i efterkrigstidens Europa. Breven är skrivna 1953-1965. Vänskapen mellan Astrid Lindgren och den bildade tyskan Louise Hartung uppstod när Louise, som upplevt kriget på mycket nära håll, tog med Astrid Lindgren på en hemlig utflykt in i Östberlin en oktoberkväll 1953. Mer än 600 brev utbytte de två fram till Louise Hartungs död 1965, de sågs också på olika håll i Europa och genomförde flera resor med Louises Wolksvagen Convertible, som de två kvinnorna on the road döpte till ”Das Heidenkind” (Det hedniska barnet). Korrespondensen med den mycket begåvade Louise Hartung blev ett kulturellt och politiskt utmanande fönster mot en annan och större värld än den Astrid till vardags rörde sig i hemma i Stockholm. Men vänskapen kunde vara lika ansträngande som själsligt befriande och intellektuellt lockande. Från Berlin kom en flod av kärleksfulla brev, färska blommor och presenter. På brevpapper och i telefon hade Astrid och Louise rika samtal om kvinnoliv, samhällsfrågor och litteratur, både för vuxna och för barn och ungdomar. Louise Hartung var en bildad, skarpsinnig läsare (och ett glödande Goethe- och Strindbergfan) och i henne hade Astrid under alla deras år också en kvalificerad, vass lektör och rådgivare när det gällde sina böcker.

Köp hos BOKUS