Hjortronsalt eller hjorthornssalt?

Hur stavas det?

Svaret är att det stavas hjorthornssalt. Det stavas inte hjortronsalt.

Hjorthornssalt är idag ett kemiskt framställt jäsmedel. Ursprungligen tillverkades det dock genom upphettning av horn och klövar från till exempel hjortar, därav namnet.

På samma sätt som bikarbonat behöver hjorthornssalt en syra att reagera med för att kunna bilda den kolsyra som gör att bakverket höjer sig. Bakverket bör därför innehålla exempelvis citron eller filmjölk. Att baka med hjorthornssalt ger en konstig lukt i ugnen. Det är ammoniaken i hjorthornssaltet, som frigörs i ugnsvärmen, som luktar så. Av den anledningen ska hjorthornssalt endast användas i platta eller torra bakverk. I exempelvis en sockerkaka kan ammoniaken ha svårt att försvinna ur bakverket och då stannar en obehaglig ammoniaksmak kvar i kakan. Att hjorthornssalt ändå används är för att det ger en fin konsistens till tunna och spröda bakverk så som Drömmar. Hjorthornssalt har funnits sedan 1200-talet.

Hälsningar Ordkollen