Ordspråket ”Bättre en fågel i handen än tio i skogen”

Vad betyder ordspråket?

Ordspråket ”Bättre en fågel i handen än tio i skogen” betyder att det är bättre att ha något säkert än att riskera allt för att få något som är osäkert. Det handlar om att vara nöjd med det man har och inte sträva efter mer på ett riskfyllt sätt.

Ordspråket ursprung

Ordspråket är gammalt och har funnits i olika former i många kulturer. Den exakta ursprunget är okänt, men det kan spåras tillbaka till antiken. Den engelska versionen, ”A bird in the hand is worth two in the bush” finns dokumenterad redan på 1500-talet.

Exempelmeningar

  • ”Hon tackade nej till det nya jobbet, hon visste att det var bättre att ha en stabil inkomst än att riskera allt för en osäker framtid. Bättre en fågel i handen än tio i skogen.”
  • ”Han ville satsa allt på den nya affärsidén, men hans fru övertalade honom att inte riskera allt. Bättre en fågel i handen än tio i skogen, sa hon.”

Sammanfattning av betydelsen av ordspråket

Ordspråket ”Bättre en fågel i handen än tio i skogen” är en påminnelse om att det är klokt att vara nöjd med det man har och inte ta onödiga risker. Det är en tidlös visdom som kan appliceras på många olika situationer i livet.

Hälsningar Ordkollen