Brittsommar eller indiansommar

Brittsommar eller indiansommar?

Vad är skillnaden?

Brittsommar kallas en period med varma, soliga och sommarliknande dagar under hösten. Brittsommar är huvudsakligen detsamma som indiansommar men brukar begränsas till tiden omkring den 7 oktober. Enligt legenden tyckte den Heliga Birgitta att klimatet i Norden var så kallt och bistert att hon bad för invånarna. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge invånarna några extra sommardagar. Det tidigaste belägget för ordet brittsommar finns i Fredrika Bremers bok Hertha från 1856.

Den 7 oktober firades ursprungligen den heliga Birgittas helgonförklaring. Då hölls Brittmässa. Numera har Birgitta och Britt namnsdag den 7 oktober. Begreppet brittsommar brukar därför användas om varma perioder som infaller runt 4-10 oktober. För att få använda uttrycket brittsommar brukar man också ha som krav att perioden når upp till en temperatur över 20 grader och har föregåtts av en period av kallare väder, gärna nattfrost. Idag används dock begreppet mer generöst och förekommer ibland även vid varmare väder redan i september.

Brittsommar benämndes förr även brittmässesommar, fattigmanssommar och grävlingssommar.

Indiansommar är en översättning av det engelska uttrycket indian summer. Indiansommar är en period med varmt, soligt och sommarliknande väder som infaller under hösten. Begreppet är nästan synonymt med brittsommar men kan till skillnad från brittsommar infalla när som helst på hösten. Uttrycket används främst i USA och Kanada.

Det finns olika förklaringar till uttryckets uppkomst. En teori att det härrör sig från att de nordamerikanska indianerna brukade gå på buffeljakt om det var en varm och solig höst. En annan teori kopplar det till Indien och den stabila varma period som brukar följa sommarmonsunen.

Hälsningar Ordkollen